Antena 3 CNN Actualitate Summit-ul NATO de la Bucureşti, cel mai important eveniment din 2008

Summit-ul NATO de la Bucureşti, cel mai important eveniment din 2008

Summit-ul NATO de la Bucureşti, cel mai important eveniment din 2008
26 Dec 2007   •   13:44

Preşedintele american vine anul viitor la Bucureşti, pentru summit-ul NATO. Vor mai vizita România şi alţi şefi de stat din alianţa nord-atlantică. Anul 2008 va fi unul foarte important pentru politica externă românească şi pentru securitatea naţională. Primele puncte pe agenda anului viitor sunt relaţia cu Republica Moldova şi situaţia din Kosovo. Una dintre cele mai delicate probleme pentru diplomaţia românească în anul 2008 va fi relaţia cu Republica Moldova.

Un ultim episod în relaţiile dintre cele două ţări a avut loc chiar înainte de Crăciun, când ministrul de externe Adrian Cioroianu a mers la Chişinău pentru a tăia panglica noului sediu al Consulatului României. O inaugurare care nu a fost însă pe placul oficialilor de la Chişinău, care susţin că nu au fost chemaţi la acest eveniment.

O altă temă de politică externă în care România s-a implicat este statutul provinciei Kosovo. Oficialii de la Bucureşti au semnalat inclusiv principalilor parteneri din NATO, că este îngrijorătoare forţarea drepturilor minorităţilor din Kosovo.

Aceste probleme ar putea fi discutate la summit-ul NATO care va fi organizat în Bucureşti anul viior. Va fi probabil cel mai important eveniment politic al anului în România. La Summit vor lua parte şefii de stat şi de guvern din cele 26 de ţări care fac parte din Alianta Nord-Atlantică. La acest eveniment este aşteptat anunţul privind admiterea în NATO a altor trei ţări: Albania, Macedonia si Croatia.

Ministerul Apărării va avea de luat decizii fundamentale anul viitor. Ţări din sud estul europei, ca Bulgaria şi Polonia au trecut deja la elaborarea unui plan asupra prezenţei militare în Irak. La noi însă nu există un consens între CSAT şi factorii politici. România va terbui să facă şi un calcul financiar asupra operaţiunilor sale externe.

Şi tot în 2008, România intenţionează să găzduiască o reuniune regională pe tema schimbărilor climatice. Ministrul de externe preciza că România va cere cu această ocazie sprijin pentru stabilirea sediului euroregiunii Mării Negre, la Constanţa.

Antena 3

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close