Antena 3 CNN Actualitate Sute de persoane evacuate şi alte 138 izolate, în urma ploilor din Moldova

Sute de persoane evacuate şi alte 138 izolate, în urma ploilor din Moldova

Sute de persoane evacuate şi alte 138 izolate, în urma ploilor din Moldova
26 Iul 2008   •   10:12

Suntem în a doua zi de cod roşu dat de hidrologi pentru râurile Suceava şi Siret care au ieşit din matcă şi au provocat dezastre. Peste 300 de persoane evacuate şi alte 138 izolate în urma ploilor care au căzut în judeţele Suceava, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Neamţ şi Bacău. La această evaluare se adaugă sute de locuinţe inundate şi sute de hectare de teren agricol distruse. Pagubele se ridică la câteva miliarde de lei.

Acesta este bilanţul inundaţiilor din ultimele două zile. Potrivit autorităţilor, judeţul cel mai afectat este Suceava. Un copil este căutat de echipele de intervenţie, după ce a fost luat de o viitură într-o localitate de la marginea municipiului Suceava. În total au fost afectate 76 de localităţi şi aproape 1.200 de gospodării.

Oamenii din localităţile aflate pe cursul râului Siret au petrecut o noapte albă. În localitatea Lespezi au fost luate măsuri de protecţie, însă oamenii au refuzat să plece din casele lor. Doar copiii şi animalele au fost trimişi într-o zonă mai înaltă. Viitura a ajuns în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în această localitate, dar nu atât de puternică pe cît se preconiza, dar a fost suficient pentru ca gospodăriile aflate în apropierea Siretului să fie inundate.

În doar zece minute, apa a depăşit 30 de centimetri. Cinci case au fost inundate. Oamenii au incercat să salveze ce se putea din calea apelor, dar nu au primit niciun ajutor. Deşi comuna Lespezi a fost seara trecută punctul critic pe harta hidrologilor, niciun pompier nu a fost în zonă pentru a-i ajuta pe oameni din faţa viiturii. Localnicii s-au ajutat însă între ei. Au cărat nisip si au umplut zeci de saci de nisip.

Alte localităţi ameninţate de viitură sunt Paşcani, Stolniceni, Mogoşeşti, Răchiteni şi Alexandru Ioan Cuza. Oamenii s-au pregătit pentru ce era mai rău. La Paşcani aproximativ 500 de oameni au lucrat la ridicarea unui dig din saci, lung de 350 de metri, ca să protejeze malurile Siretului.

Zeci de localităţi din judeţul Suceava, inclusiv municipiul reşedinţă, sunt afectate de inundaţii, iar sute de gospodării sunt în continuare izolate. Din cauza întunericului căutările băiatului luat de viitură în zona Iţcani, din periferia municipiului Suceava, au fost întrerupte vineri seară. Peste 1.200 de gospodării din 64 de localităţi din judeţ au fost inundate. Autorităţile spun, însă, că apele se află în scădere.

La Ţibeni oamenii au rămas singuri în faţa potopului. Deşi li se promisese că vor avea unde să stea noaptea, localnicii afectaţi de inundaţii au rămas pe drumuri. Oamenii se plâng că autorităţile nu s-au interesat deloc de soarta lor. Ei s-au dus la vecini, unde s-au înghesuit care pe unde a putut. Doar într-o singură casă şi-au găsit adăpost 12 copii.

Inundaţiile au făcut prăpăd în judeţele Satu Mare şi Sălaj. În Sălaj, cele mai probleme s-au înregistrat la Chieşd şi Răstoci. Peste 200 de gospodarii, şcoala şi gradiniţa au fost inundate. Mulţi oameni şi-au părăsit casele. Râul Marja a ieşit din matcă şi peste 50 de gospodării din localitatea Bogdand au fost inundate. Probleme au fost şi în localitatea Nadişul Hododului, insa cea mai afectata zona este localitatea Bârsa, unde peste 50 de familii au fost evacuate. Nu au fost victime, dar a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a salva 15 persoane din cale apelor.

În judeţul Maramureş, în localitatea Borşa, un bărbat a fost găsit mort pe câmp, dar nu se ştie oficial dacă a murit din cauza viiturilor. În localităţile Şieu, Bistra şi Borşa, au fost inundate 20 de locuinţe, 34 de gospodării şi anexe, 12 hectare de păşuni şi fâneţe. Coşmarul oamenilor nu a luat însă, sfârşit. Pe râul Tisa, în zona localităţii Teceu, este aşteptată o viitură puternică iar meteorologii spun că va contiuna să plouă.

Şi în judeţul Bistriţa Năsăud, sunt zeci de gospodării inundate. Ba mai mult, a cazut şi grindină, care a distrus culturile. Aproape 50 de gospodarii au fost inundate, din cauza apelor care s-au scurs de pe un deal.

Antena 3

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close