Antena 3 CNN Actualitate Tânăr legat de pat într-un centru pentru persoane cu dezabilități din Teleorman

Tânăr legat de pat într-un centru pentru persoane cu dezabilități din Teleorman

Imagini greu de privit de la un centru de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi din Olteni, judeţul Teleorman. Autorităţile au găsit acolo un tânăr care e ţinut legat de mâini şi de picioare, încă din 2019.

Tânăr legat de pat într-un centru pentru persoane cu dezabilități din Teleorman
Sursa foto: Consiliul de Monitorizare
de Andreea Ştefan    |    29 Iun 2021   •   12:50

Tânărul era legat de mâini și de picioare, de patul în care stătea. Motivul: se automutila.

Acesta nu are familie și a fost consultat de un medic psihiatru la data de 21.01.2020, însă în scrisoarea medicală nu a fost recomandată măsura contenționării fizice. Cu toate acestea, a fost aplicată abuziv.

Băile şi dormitoarele în care stăteau pacienţii erau mizere, cu igrasie, gunoaie şi un miros insuportabil.

Mai mult, centrul nu are nici medic generalist, nici psihiatru.

Spațiul de cazare al pacienților are 18 dormitoare, dintre care 15 găzduiesc câte 3 beneficiari, iar 2 sunt dotate cu un singur pat, în care stau 4 persoane.

O altă descoperire a fost aceea că dormitoarele au dulapuri pentru haine în care nu sunt haine. Așadar, beneficiarii nu au haine proprii, iar articolele vestimentare sunt folosite la comun și păstrate în dulapuri aflate la intrarea în spălătoria centrului.

Băile sunt insuficiente, insalubre, murdare, friguroase, cu miros puternic de urină, iar cabinele de duș sunt rupte și ruginite.

Gabriel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare, a detaliat la Antena 3 aceste descopoeriri şi a spus ce măsuri s-au luat.

”Am găsit acolo ce nu am crezut că voi vedea în viața mea”

”Am depistat, împreună cu o echipă, o a doua echipă practic, pentru că prima echipă m-a informat pe mine despre ce au găsit acolo. M-am dus prima dată Consiliul Județean, l-am luat pe președintele CJ și împreună am găsit acolo ceva ce nu am crezut că voi vedea în viața mea.

Am găsit, pe lângă un tânăr contenționat, care a fost internat în acel centru din anul 2019, contenționat în fiecare zi sau permanent sau continuu, pentru că așa l-a găsit și echipa, așa l-am găsit și eu.

Un tânăr cu dezabilitate neuro-psihică mare, dar impropriu legat de pat, de mâini și de picioare, continuu... Mi se pare ceva inuman. Nimeni nu s-a gândit ori să-l transfere într-un centru de specialitate, ori să îl ducă într-un serviciu specializat.

Sunt 50 de persoane cu dezabilități internate, dar din tot spectrul cu dezabilități, ceea ce iarăși nu e normal”, a spus Gabriel Botnariu la Antena 3.

Acesta a dezvăluit apoi ce explicații i s-au dat pentru nenumăratele nereguli găsite în centrul pentru persoane cu dezabilități.

”Explicațiile au fost foarte vagi, pentru că atât șefa de centru, cât și personalul de acolo, n-au reușit să îmi dea măcar niște informații de bază a ce se întâmplă de fapt în acel centru pentru acei oameni cărora le-a fost confiscat dreptul la viață”, a mai spus președintele Consiliului de Monitorizare.

Gabriel Botnariu a spus că s-au depus două plângeri penale către Judecătoria de la Roșiori de Vede, pentru contenționarea tânărului și pentru încă o moarte suspectă.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close