Antena 3 CNN Actualitate Tăriceanu cere investigaţii în cazul monopolului hipermarketurilor

Tăriceanu cere investigaţii în cazul monopolului hipermarketurilor

Tăriceanu cere investigaţii în cazul monopolului hipermarketurilor
12 Mar 2008   •   18:36

Autorităţile reacţionează, în sfârşit, în scandalul hipermarketurilor. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut Consiliului Concurenţei să verifice dacă într-adevăr marile magazine au impus un monopol pe piaţă, aşa cum susţin producătorii. O altă anchetă va fi lansată şi de Comisia de politică economică a Camerei Deputaţilor. Cererea premierului a rămas deocamdată fără răspuns. Consiliul Concurenţei întârzie să spună dacă va verifica sau nu acuzaţiile.

Reacţia lui Tăriceanu este una greu de explicat, în condiţiile în care producătorii au anunţat clar mecanismul prin care românii plătesc de câteva ori mai mult pentru mărfuri, faţă de costurile de producţie.

Supermarketurile le impun furnizorilor şi producătorilor să nu vândă la preţuri mai mici în alte magazine. Acest lucru afectează cel mai mult afacerile de dimensiuni reduse.

Prin dispariţia magazinelor de cartier, procesatorii mici găsesc din ce în ce mai greu puncte alternative de desfacere. Marile magazine distrug comerţul de cartier şi pieţele tradiţionale, motiv pentru care acestea ar trebui scoase în afara sau la marginea oraşelor, spun producători.

Pentru ca aceste abuzuri să înceteze, patronatele şi sindicatele din industria alimentară şi din domeniul agriculturii au propus realizarea unui Cod de Bune Practici Comerciale pentru supermarketuri, pentru ca abuzurile marilor magazine să fie împiedicate.

Iniţial, săptămâna trecută, premierul a refuzat să comenteze acuzaţiile lansate de producători. Abia miercuri, după aproape o săptămână, a cerut Consiliului Concurenţei să intervină.

?În cazul în care se constată că anumite practici de monopol, anumite practici care îngrădesc libera concurenţă, competiţia pe piaţa liberă, fie că e vorba de supermarketuri, fie că e vorba de producători şi procesatori, Consiliul Concurenţei trebuie să intervină?, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Deputaţii din Comisia de politică economică au cerut înfiinţarea unei comisii, care să verifice acuzaţiile, dar şi efectele pe care eventualele practici monopoliste le au asupra micilor întreprinzători, a furnizorilor şi în special asupra consumatorilor.

Social-democraţii au cerut şi ei Consiliului Concurenţei să se implice în această dispută.

CITIŢI ŞI: CUM ÎŞI PĂCĂLESC SUPERMARKETURILE CUMPĂRĂTORII DE PROMOŢIE

Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close