Antena 3 CNN Actualitate Tăriceanu, mișcare-surpriză. Panică în statul paralel

Tăriceanu, mișcare-surpriză. Panică în statul paralel

Tăriceanu, mișcare-surpriză. Panică în statul paralel
28 Mai 2018   •   18:05

Călin Popescu-Tăriceanu spune că este necesară o comisie ''pentru adevăr şi reconciliere'', aceasta fiind ''o soluţie pentru a afla adevărul şi a începe procesul de repunere a justiţiei în cadrul democratic firesc''. 

''Toţi oamenii politici trebuie să înveţe că principiul prezumţiei de nevinovăţie nu este facultativ şi termeni ca cel de 'penali' trebuie să dispară din vocabularul lor. Epoca 'Orban-ilor', valeţi ai sistemului, care îndeplinesc ordinele primite, inclusiv prin depunerea unei plângeri penale ridicole împotriva premierului, trebuie să apună. (...) Cred că Parlamentul, ca for reprezentativ suprem, poate şi trebuie să îşi asume această misiune de aflare a adevărului''. (...) Tocmai pentru că vrem să punem capăt 'statului drepţi' şi spectacolului cătuşelor, cred cu tărie că activitatea acestei comisii trebuie să pornească de la un principiu fundamental: toţi oamenii din justiţie şi servicii care ies public şi oferă informaţii despre abuzurile generate de protocoale nu vor avea de suferit. Sunt sigur că mulţi procurori sau judecători au acţionat sub presiune, nu din proprie iniţiativă, iar scopul este să curăţăm sistemul, nu să începem o vânătoare de oameni'', punctează preşedintele Senatului. 

Tăriceanu susţine că este ''imperios necesară'' schimbarea ''oamenilor de la vârf'', care au orchestrat abuzurile şi care şi-au asumat un rol direct în punerea lor în practică. 

De asemenea, spune liderul ALDE, înfiinţarea unei agenţii independente, ANIC (Autoritatea Naţională de Interceptare a Comunicaţiilor), este o măsură necesară. 

''Trebuie să accelerăm procesul de curăţire şi reconstrucţie pe baze democratice a instituţiilor din justiţie şi a modului lor de operare. Legile justiţiei sunt un pas important care sper să fie finalizat cât mai rapid. Reglementarea activităţii instituţiilor de forţă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea de noi abuzuri sau de încălcari ale drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor este un alt pas. Mă refer, de exemplu, la ascultarea telefoanelor în mod abuziv'', mai spune preşedintele Senatului.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close