Antena 3 CNN Actualitate Taxa auto pentru maşinile vechi va creşte

Taxa auto pentru maşinile vechi va creşte

Taxa auto pentru maşinile vechi va creşte
15 Feb 2008   •   17:22

Guvernul ia în calcul o majorare a taxei de poluare auto pentru maşini foarte vechi, cu motor non-euro, Euro 1 şi Euro 2, şi o modificare a sumei pentru maşini noi, pe un sistem în care emisia de CO2 va reprezenta criteriul principal de calcul şi care va fi prezentat Comisiei Europene sub forma unei noi scrisori, potrivit Mediafax.

Vechimea autovehiculului rulat este calculată în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia.

Această formulă de calcul a taxei de poluare auto ar urma să fie modificată pe baza unei propuneri avansate de liderul asociaţiei ecologice "Salvaţi Delta", Liviu Mihaiu, în discuţia de joi a premierului Călin Popescu Tăriceanu cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de mediu. La întâlnire, s-a pus problema corelării taxei cu nivelul emisiilor de dioxid de carbon pe kilometru, conform sistemului de taxare aplicat în Franţa şi Austria.

Propunerea avansată de liderul organizaţiei de mediu include un sistem de recompensare financiară, după model francez şi austriac, pentru autovehicule ale căror emisii poluante nu depăşesc un anumit nivel.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, joi seara, că proiectul ordonanţei privind taxa de poluare auto va fi modificat prin introducerea unor reguli care să permită corelarea taxei cu nivelul emisiilor poluante de CO2, începând cu luna iulie şi prin consultarea Comisiei Europene.

Tăriceanu a precizat că, pe baza discuţiilor de joi, Ministerul Mediului va prezenta, în dezbatere publică, o nouă propunere privind taxa de poluare auto.

Încasările vor fi transferate de la bugetul de stat la Fondul de Mediu, pentru a fi utilizate, conform autorităţilor, la derularea unor proiecte de protejare a mediului şi reducere a poluării.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close