Antena 3 CNN Actualitate Temperaturi de aproape 40 de grade. Sudul, estul şi vestul României, topite de căldură

Temperaturi de aproape 40 de grade. Sudul, estul şi vestul României, topite de căldură

Temperaturi de aproape 40 de grade. Sudul, estul şi vestul României, topite de căldură
14 Aug 2008   •   17:37

Caniculă în sudul, estul şi vestul ţării. Deşi meteorologii au anunţat pentru joi temperaturi de 37 grade Celsius în 15 judeţe şi în Capitală, în unele zone se înregistrează deja 38-39 de grade, iar în oraşe senzaţia de căldură este mult mai accentuată. Atenţionarea cod galben de caniculă pentru judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Ilfov şi Municipiul Bucureşti rămâne valabilă până vineri seara.

La Spitalul de Urgenţă Galaţi, pacienţii din secţia de Cardiologie sunt nevoiţi să stea în saloanele încinse pentru că aparatele de aer condiţionat sunt insuficiente sau nu funcţionează. Îmbrăcaţi sumar, cu geamurile deschise sau în bătaia unor ventilatoare, pacienţii îndură temperaturile ridicate din saloane. Căldura este resimţită cel mai puternic la secţia de cardiologie, situată la ultimul etaj al Spitalului şi orientată spre soare. Conducerea spitalului a decis inventarierea aparatelor de aer condiţionat funcţionabile şi comasarea lor în punctele cele mai afectate de căldură.

La Bucureşti, pentru a face mai suportabilă canicula, prefectura a cerut primăriilor de sector să amplaseze mai multe puncte de distribuţie a apei potabile în oraş şi să pună în funcţiune cişmelele stradale şi fântânile arteziene. De asemenea au fost reactivate punctele de prim-ajutor din spaţiile închise climatizate. Cel mai greu este pentru cei care sunt obligaţi să meargă cu mijloacele de transport în comun, fără aer condiţionat.

Caldură insuportabilă este şi la Oradea. Termometrele au indicat după-amiază valori de 39 de grade Celsius. Odată cu instalarea codului galben aşa numitele containere anticaniculă achiziţionate de primăria din Oradea au fost deschise populaţiei.

Clujenii sunt nemulţumiţi că în oraş există doar 8 cişmele şi prea puţine locuri în care se găseşte apă. În lipsa apei pe stradă, oamenii apelează la un pahar de suc sau de bere rece. Acest lucru este contraindicat, pentru că pe canicluă, se beau lichide la temperatura corpului, spun medicii.

La peste 37 de grade Celsius, munca pe şantiere este apropae imposibilă. La Piteşti, muncitorii au îndurat temperaturile ridicate cu apă minerală. Cel mai uşor de suportat a fost căldura de pe litoral, pentru că turiştii s-au răcorit în mare.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close