Antena 3 CNN Actualitate Tensiuni româno-ungare: România refuză reînhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef în ţară, pe motiv că a colaborat cu regimul fascist

Tensiuni româno-ungare: România refuză reînhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef în ţară, pe motiv că a colaborat cu regimul fascist

Tensiuni româno-ungare: România refuză reînhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef în ţară, pe motiv că a colaborat cu regimul fascist
Sursa foto: Foto: Antena1
24 Mai 2012   •   23:21

Tensiuni româno-ungare la nivel înalt pe tema reînhumării unui poet maghiar la Odorheiu Secuiesc cu ocazia Rusaliilor catolice. Guvernul României a interzis aducerea osemintelor lui Nyirő József în ţara noastră pentru că poetul ar fi avut o "atitudine anti-semită şi de colaborare cu un regim fascist".

Delegaţia maghiară nu renunţă, însă, la iniţiativă şi riscă să încalce legea privind nerespectarea simbolurilor naţionale.

Timp de doi ani, autorităţile maghiare, în frunte cu preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, au făcut demersuri pentru exhumarea scriitorului maghiar mort în exil, la Madrid, şi aducerea lui în ţară, cu onoruri militare, chiar de Rusaliile catolice.

Totul a pornit de la o poezie în care Nyiro şi-ar fi exprimat dorinţa de a fi îngropat în Harghita. Partea ungară susţine că poetul are şi un testament pe care, însă, nu l-a prezentat niciodată părţii române. Iar partea română nu doreşte aducerea în ţară a poetului extremist.

Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyirő József  din perioada 1941-1945  indică o atitudine  de extremă dreaptă, anti-semită şi de colaborare cu un regim fascist.

Înmormântarea lui Nyirő József fusese organizată să dureze trei zile. Sicriul ar fi trebuit să ajungă în România astăzi, cu trenul Nostalgiei, care vine din Ungaria pentru pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc. Ar fi urmat o procesiune cu opriri la Lipova, Gheorgheni şi Miercurea Ciuc şi cu onoruri militare.

Cu toată opoziţia părţii române, delegaţia ungară nu reununţă la idee, chiar dacă riscă să încalce legea privind nerespectarea simbolurilor naţionale.



×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close