Termenul de depunere a candidaturilor pentru şefia Parchetului General şi a DNA ar putea fi prelungit

de A.M.P    |    18 Sep 2012   •   18:55
Termenul de depunere a candidaturilor pentru şefia Parchetului General şi a DNA ar putea fi prelungit Foto: Agerpres

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, după şedinţa de marţi a CSM, că s-ar putea să amendeze procedura de selecţie a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA, precizând că o să prelungească termenul de depunere a candidaturilor, dar "nu va fi 100 de ani", informează Mediafax.

Ministrul Pivniceru a spus că au fost critici privind constituirea comisiei de examinare, propusă de ea în procedura de selecţie, arătând că membrii acesteia ar fi fost aleşi din rândul formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii.
   
Ea a adăugat că un al motiv de reproş a fost durata termenului de depunere a candidaturilor şi a proiectelor de management, arătând că termenul de 60 de zile similar cu alte proceduri ar implica şi organizarea unui examen, ceea ce în cazul procurorilor nu e cazul.
   
Întrebată dacă s-ar putea recurge la procedura privind instanţa supremă, Mona Pivniceru a precizat că acolo e vorba de promovare, nu de numire.
   
Ministerul Justiţei a anunţat, luni, că selectarea procurorilor se face în perioada 18 septembrie - 4 octombrie 2012, iar CSM a luat în discuţie o serie de observaţii pe această procedură, emise marţi de către Direcţia legislaţie a Consiliului Superior al Magistraturii.
   
"Anunţul este însoţit şi de Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 şi de Standardele de evaluare a interviului susţinut pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004", informează luni MJ.
   
La elaborarea documentaţiei au fost avute în vedere şi recomandările Comisiei Europene, transmise Ministerului Justiţiei la data de 11 septembrie 2012.
       
Potrivit procedurii, ministrul Justiţiei propune procurorii şefi, CSM emite un aviz consultativ, iar preşedintele României emite decretul de numire.

x close