Antena 3 Actualitate Tiberiu Niţu a lăsat de înţeles că Dosarul Flota s-ar putea redeschide

Tiberiu Niţu a lăsat de înţeles că Dosarul Flota s-ar putea redeschide

de M.Z.    |    06 Noi 2014   •   09:58

Dosarul Flota ar putea fi redeschis, după ce preşedintele Traian Băsescu îşi încheie mandatul.

Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a evitat să dea un răspuns tranşant însă spune că "această împrejurare va fi avută în vedere".

"Vă rog să aveţi în vedere faptul că noi, procurorii, ne exercităm atribuţiile aşa cum sunt ele prevăzute de lege şi nu suntem influenţaţi de final de mandat, început de mandat...", a spus, joi, Tiberiu Niţu.

Întrebat dacă se redeschide sau nu "Flota", şeful Ministerului Public a răspuns:

(...) Cu siguranţă această împrejurare va fi avută în vedere şi intuiesc că vor fi numărate persoane care vor face fel de fel de solicitări probabil, dar iarăşi, v-am spus, aceste analize vor fi efectiv făcute pe baza probelor şi pe baza dispoziţiilor Codului de procedură penală".

Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni săvârşite de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 - august 2000.

Traian Băsescu a fost implicat în dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiză publicată în timpul primului mandat de preşedinte al lui Băsescu a arătat că nu s-a înregistrat niciun prejudiciu pentru partea română, fapt folosit de şeful statului în declaraţii publice pentru a-i sancţiona pe cei care l-au învinovăţit, de-a lungul timpului, de vânzarea Flotei.

Preşedintele Traian Băsescu spunea, în iunie 2012, că, din câte ştie, nu are niciun dosar penal, dosarele "Casa din Mihăileanu" şi "Flota" fiind închise, el apreciind că atacurile pe această temă reprezintă minciuni ale "puşcăriabililor".

Băsescu arăta atunci că dosarul "Flota" a fost închis". "Povestea cu Flota o ştiţi. Au fost 111 sau 109 inculpaţi. A existat un procuror al Departamentului Naţional Anticorupţie, Amăriei, care a refuzat să semneze rechizitoriul. Dosarul este închis, oamenii sunt nevinovaţi", a spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta declara, în noiembrie 2013, că preşedintele Traian Băsescu nu va mai fi nimic după 2014, poate doar "vreun inculpat" dacă va fi cazul, deoarece îi va expira imunitatea care l-a "salvat" până acum de un dosar în cazul casei din Mihăileanu şi al Flotei şi de care poate ar avea nevoie şi pentru terenul din Călăraşi. El a precizat însă că nu se referă la nimic concret, că vorbeşte în principiu, la genul "dacă ar fi cazul", şi că aceasta este treaba justiţiei, nu a lui.

×
Subiecte în articol: Tiberiu Niţu

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close