Antena 3 CNN Actualitate Timişoara - 18 decembrie 1989. A treia zi de revoluţie

Timişoara - 18 decembrie 1989. A treia zi de revoluţie

Timişoara - 18 decembrie 1989. A treia zi de revoluţie
18 Dec 2007   •   08:26

18 decembrie a fost a treia zi a Revoluţiei din 1989. Oamenii ieşiţi în stradă la Timişoara nu s-au lăsat intimidaţi de intervenţia forţelor de ordine. Demonstranţii au declarat grevă generală şi au ieşit din nou în centrul oraşului. Din acea zi, românii din toată ţara au aflat că la Timişoara a început revoluţia. Firul evenimentelor din 18 decembrie 1989. În cursul dimineţii, Nicolae Ceauşescu a plecat într-o vizită în Iran, convins că reprimarea în forţă din ziua precedentă i-a potolit pe timişoreni. Măcelul din 17 decembrie a adus de fapt revolta întregului oraş.

Rudele celor dispăruţi, în goana lor disperată pe la spitale pentru a-i căuta pe cei dragi, au alimentat ura protestatarilor împotriva regimului. Timişorenii s-au adunat în faţa Catedralei Mitropolitane şi au început să cânte şi să strige lozinci anticomuniste. Pe 18 decembrie, pentru prima dată pe străzile Timişoarei, a apărut steagul tricolor fără stema comunistă.

Forţele de ordine au intervenit în forţă pentru a-i potoli pe protestatari. Din această zi, evenimentele de la Timişoara au fost cunoscute în toată ţara. Radio Europa Liberă a difuzat o casetă înregistrată în timpul confruntărilor sângeroase din ziua precedentă şi întrega Românie a aflat că, la Timişoara, oamenii mor luptând împotriva regimului totalitar. Din 18 decembrie, timişorenii au început să spere că nu vor rămâne singuri în faţa gloanţelor şi că revolta va izbucni şi în alte oraşe.

În acest timp, Elena Ceauşescu avea de rezolvat problema cadavrelor culese de pe străzile Timişoarei. Aşa că i-a dat ordin generalului Nuţă să ardă cadavrele. În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, autorităţile au sustras o parte dintre cadavrele eroilor din morga spitalului Spitalului Judeţean, le-au transportat la Bucureşti, unde au fost arse la crematoriul Cenuşa.

Morga spitalului judeţean a livrat aproape 40 de trupuri, într-o maşină frigorifică, fără a se şti identitatea victimelor. Alte cadavre au fost îngropate pe ascuns într-o groapă co­mună.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close