Antena 3 CNN Actualitate Ţinutul Secuiesc începe la Covasna, oficial

Ţinutul Secuiesc începe la Covasna, oficial

Ţinutul Secuiesc începe la Covasna, oficial
15 Aug 2007   •   23:12

Un panou publicitar de 18 metri pătraţi (6x3 metri), cu inscripţia ?Szekelyföld - Ţinutul Secuiesc ? Szeklerland?, a fost amplasat neoficial marţi după-amiază, la graniţa judeţului Covasna cu Braşov, în comuna Chichiş. Pe panou mai apar o poartă secuiască, doi tineri îmbrăcaţi în costume populare secuieşti şi simbolurile de pe steagul Consiliului Naţional Secuiesc ? soarele şi luna. Iniţiativa aparţine Consiliului Judeţean Covasna, cu avizul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei şi al administratorul drumului naţional pe care este amplasat panoul. Scopul declarat de Consiliul Judeţean, prin persoana vicepreşedintelui Vajda Lajos,ar fi promovarea zonei din punct de vedere turistic. Oficial, panoul va fi instalat joi, marţi având loc doar o probă, potrivit autorităţilor.

Imediat, Forumul Civic al Românilor din Harghita a reacţionat şi protestează faţă de iniţiativa CJ Covasna. Ei solicită, într-o scrisoare deschisă adresată prefectului de Covasna, subprefectului, ministrului Internelor şi Reformei Administrative şi ministrului Transporturilor, verificarea legalităţii amplasării panoului cu inscripţia ?Ţinutul Secuiesc?.

?După cum este cunoscut, a mai existat o tentativă similară de a marca hotarul aşa-zisului ŤŢinut Secuiescť în urmă cu câţiva ani, când mai mulţi lideri şi parlamentari UDMR au montat în aceeaşi zonă o placă cu aceleaşi inscripţii, dar care însă a fost înlăturată ca nelegală de către autorităţile de stat?, se arată în scrisoare.

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna şi Harghita, reprezentată de preşedintele Ioan Solomon, mai arată că, având în vedere că ?prin cele sesizate mai sus se sfidează cadrul legal şi constituţional, materializându-se în fapt demersurile segregaţioniste vizând impunerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic a acestei zone, Forumul solicită verificarea legalităţii amplasării respectivei construcţii, identificarea şi sancţionarea autorilor acestei fapte şi luarea măsurilor de intrare în legalitate prin îndepărtarea panoului respectiv din spaţiul public?.

Foto: Rompres

Antena3.ro

×
Parteneri
Câți bani vor primi românii în plus, în mână, după majorarea salariului minim
x close