Antena 3 CNN Actualitate Ţiriac şi-a cumpărat cel mai rapid avion civil din lume

Ţiriac şi-a cumpărat cel mai rapid avion civil din lume

Ţiriac şi-a cumpărat cel mai rapid avion civil din lume
13 Sep 2007   •   11:34

Deşi are 68 de ani şi este miliardar în dolari, Ion Ţiriac continuă să surprindă. Săptămâna trecută, fostul tenismen a fost la o partidă exclusivistă de vânătoare în Tanzania şi Kenya. Ţiriac a plecat apoi direct în Canada pentru a învăţa să manevreze ultima sa ?jucărie?, un super-avion din clasa business, Bombardier Global 5000, pentru care va plăti peste 33 de milioane de dolari.

Ion Ţiriac are de câţiva ani licenţă de pilot de avioane, dar trebuie să deprindă tainele noii aeronave speed-jet, aşa că românul se instruieşte în Canada, ţara de origine a modelului Global 5000. Magnatul exersează deocamdată pe simulator şi va reveni în ţară abia la începutul lunii viitoare, scrie Evenimentul Zilei. Renumit colecţionar de maşini de lux, Ion Ţiriac a făcut de ceva ani o adevărată pasiune pentru avioane, înfiinţând compania ?Ţiriac Air?, ai cărei clienţi provin în general din clasa oamenilor de afaceri. De altfel, noul avion, care va avea 13 locuri, va fi achiziţionat pentru ?Ţiriac Air?, urmând să fie vârful de lance al flotei deţinute de fostul tenismen.

Bombardier Global 5000 este un avion transcontinental de generaţie nouă, capabil să zboare fără escală pe distanţe lungi. De altfel, noua achiziţie a lui Ţiriac deţine recordul de viteză pentru un avion transcontinental civil, parcurgând distanţa Chicago - Paris (6.500 de kilometri) în doar şapte ore şi 15 minute, depăşind astfel performanţa obţinută de Concorde. Primul model Global 5000, echipat cu tehnologie revoluţionară de ultimă oră şi interioare de lux, a intrat în serviciu în aprilie 2005, fiind cumpărat de un miliardar arab.

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close