Antena 3 CNN Actualitate Tokes: Autonomia teritorială în Ardeal, o alternativă la modificarea graniţelor României

Tokes: Autonomia teritorială în Ardeal, o alternativă la modificarea graniţelor României

Tokes: Autonomia teritorială în Ardeal, o alternativă la modificarea graniţelor României
21 Noi 2007   •   15:38

Autonomia teritorială în Ardeal, pe modelul UDMR, reprezintă o alternativă la modificarea graniţelor României. Aceasta este declaraţia făcută marţi seară, la Târgu Mureş, de episcopului reformat Laszlo Tokes. În replică, preşedintele PC, Dan Voiculescu, a anunţat că îi va da în judecată atât pe Laszlo Tokes, cât şi pe Marko Bela pentru jignirile şi agresiunile aduse românilor. Marko Bela a răspuns că Voiculescu nu înţelege menirea politicienilor şi a partidelor atunci când l-a acuzat că a adus atingere ordinii constituţionale. În opinia episcopului reformat Laszlo Tokes, posibilitatea dobândirii autonomiei în Ardeal este mai reală ca oricând, pentru că acum există multe exemple în Europa.

El a adăugat că după referendumul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, ideea autonomiei a devenit una europeană. Modelul promovat de UDMR şi care ar reprezenta europenizarea Transilvaniei vizează autonomia teritorială, cea personală şi cea culturală.

„Eu nu spun că vreau să retrocedez Ardealul de Nord Ungariei, că nu modificarea graniţelor este rezolvarea, deoarece situaţia nu ne permite, dar este o alternativă la modificarea graniţelor şi aceasta este autonomia naţională. Vorbesc de autonomia pe trei nivele, inclusă şi în programul UDMR”, a declarat Tokes.

Episcopul a cerut şi implicarea politicienilor din Ungaria în lupta maghiarilor din Transilvania pentru autonomie. Un prim sprijin a venit imediat, din partea preşedintelui FIDESZ ,Viktor Orban. Acesta a declarat la Târgu Mureş că maghiarii au nevoie de cineva care să sprijine necondiţionat ideea de autonomie, nu aşa cum face UDMR.

Dan Voiculescu i-a cerut ambasadorului Ungariei, János Terényi, să aibă o poziţie publică faţă de de declaraţiile lui Lazlo Tokes. Ambasada Ungariei la Bucureşti a precizat însă că nu doreşte să comenteze declaraţiile făcute de Laszlo Tokes.

Antena 3

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close