Antena 3 CNN Actualitate Toţi cei trei muncitori, prinşi sub un mal de pământ la Pasajul Băneasa, au fost găsiţi decedaţi

Toţi cei trei muncitori, prinşi sub un mal de pământ la Pasajul Băneasa, au fost găsiţi decedaţi

Toţi cei trei muncitori, prinşi sub un mal de pământ la Pasajul Băneasa, au fost găsiţi decedaţi
Sursa foto: Pasajul Baneasa
23 Mai 2009   •   09:35

Ultimul muncitor prins vineri seară sub malul de pământ la Pasajul Băneasa a fost scos la suprafaţă de pompierii salvatori sâmbătă dimineaţă. Operaţiunile s-au încheiat după 12 ore de la producerea accidentului. Munca echipelor de intervenţie a fost extrem de dificilă pentru că nu se ştia exact locul în care se aflau cei trei, şanţul era extrem de adânc, iar pământul se surpa în permanenţă. Al patrulea muncitor transportat vineri seară la spitalul Elias a fost externat sâmbătă dimineaţă la cerere. Starea lui este stabilă.

Ultimul muncitor a fost găsit atât de târziu pentru că era la o adâncime de vreo şase metri, în timp ce ceilalţi au fost găsiţi la 4 ? 5 metri.

Muncitorii efectuau lucrări de canalizare în apropierea viitorului pasaj Băneasa. Nu aveau echipament de protecţie, iar lucrarea nu era asigurată cu stîlpi de susţinere.

Accidentul s-a produs vineri în jurul orei 18.00, când un mal de pământ s-a surpat şi i-a prins pe muncitori dedesubt. Un muncitor a fost scos imediat şi transportat la spital.



Este un accident de muncă şi, în mod cert, nu au fost luate toate măsurile de protecţie, potrivit reprezentanţilor de la Inspectoratul Teritorial de Munca. În acelaşi timp, firma, care a câştigat licitaţia de construcţie a Pasajului Baneasa, spune că nu ea este responsabilă de protecţia muncii. Responsabilitatea ar aparţine firmei care se ocupa de lucrările de canalizare. Reprezentanţii acesteia afirmă că au respectat normele de protecţie a muncii. Ministrul Marian Sârbu a declarat că cei vinovaţi riscă ani grei de închisoare.

Unul dintre muncitorii prinşi sub malul de pământ şi-a sunat soţia cu puţină vreme înainte să aibă loc incidentul. Femeia spune că muncitorii ar fi fost obligaţi să continue lucrarea, deşi malul stătea să se prăbuşească.

Lucrarea de la Pasajul Băneasa aparţine Ministerului Transporturilor. Firma care a câştigat licitaţia, Lena susţine că nu ei se ocupă de protecţia muncii. ?Toată responsabilitatea de asigurare e responsabilitatea Marconstruct. Este prevăzut în contract?, explică Carlos Reis, director comercial Lena. Reprezentanţii Marconstruct spun însă că normele de protecţie a muncii au fost respectate.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close