Antena 3 CNN Actualitate Tradiţii sau superstiţii? Cele mai bizare obiceiuri de Craciun ale românilor

Tradiţii sau superstiţii? Cele mai bizare obiceiuri de Craciun ale românilor

Tradiţii sau superstiţii? Cele mai bizare obiceiuri de Craciun ale românilor
30 Dec 2008   •   11:27

Unii se distrează la munte, alţii se pregătesc după datini pentru Anul Nou. Sunt respectate obiceiurile străbune şi chiar superstiţiile. Pentru bănăţeni şi bihoreni tradiţiile de Revelion sunt lege.
Ţăranii din Banat află care luni ale noului an vor fi ploioase sau secetoase folosind un calendar inedit: în noaptea de ajun taie dintr-o ceapă 12 foi, în care se pun cantităţi egale de sare. Tot în Ajun de Anul Nou gospodinele dau de mâncare animalelor din ciur ca să fie ferite de boli.
Obiceiuri şi superstiţii sunt şi pentru tinerele fete. Cel mai important este aflarea ursitului în noaptea de Revelion. Ele se piaptănă şi se uită în oglinda care are câte o lumânare în cele patru colţuri. La miezul nopţii, chipul celui cu care se vor mărita va apărea în oglindă.
Un alt obicei vine din Bihor. Aici oamenii cumpără peşte şi pun solzii într-o pungă, sub prag. Irina Vlad, comerciant a declarat: Oamenii doresc întotdeauna peşti cu solzi mulţi ca să aibă bani mulţi anul În această perioadă comercianţii spun că vând cam o tonă pe zi de peşte. Cu obiceiurile şi superstiţiile îndeplinite, oamenii speră ca noul an să fie mai bun.
Antena3

×
Subiecte în articol: superstitii
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close