Traficul aerian, în continuare perturbat, inclusiv în România. Vezi situaţia în Europa

19 Apr 2010   •   16:37
Traficul aerian, în continuare perturbat, inclusiv în România. Vezi situaţia în Europa

Traficul aerian din Europa continuă să fie afectat de norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda, pentru a cincea zi consecutiv. Cu toate acestea, Organizaţia europeană pentru securitatea navigaţiei aeriene (Eurocontrol) estimează că 30% din zboruri, respectiv între 8.000 şi 9.000 din cele peste 28.000 prevăzute, sunt asigurate, luni, în Europa.

În România, opt aeroporturi - Otopeni, Băneasa, Craiova, Oradea, Cluj, Sibiu, Satu Mare şi Baia Mare, s-au redeschis la ora 15:00. Multe curse sunt, însă, în continuare anulate, spre nemulţumirea zecilor de pasageri care aşteaptă în terminale plecarea avioanelor. În tot acest timp, pierderile aeroporturilor se ridică la sute de mii de euro.


În Capitală, un prim zbor test a avut loc în jurul orei 15:00, la aeroportul Băneasa. Primele curse care au plecat de pe aeroportul Otopeni au fost cele către Istanbul şi Viena.

Zbor test pe aeroportul Băneasa


Primele curse care au plecat de pe aeroportul Otopeni au fost cele către Istanbul şi Viena. La Sibiu, deşi aeroportul s-a deschis la ora 15:00, zeci de pasageri au aflat că multe dintre zboruri au fost anulate.

Nemulţumiţi au fost şi cei care au mers la aeroportul din Târgu Mureş, ei aflând că nici un avion nu va decola de aici până marţi dimineaţă.

Aeroportul din Timişoara s-a redeschis încă de la ora 9:00 dimineaţa. Activitatea pe aeroport este, însă, în continuare bulversată. 15 curse aeriene programate pentru luni după-amiază au fost anulate.

Iată situaţia traficului aerian în Europa de luni, 19 aprilie, ora 15:00 (ora României):

AUSTRIA

- spaţiul aerian a fost redeschis luni la ora 03.00 GMT (06.00 ora României)
- reluare parţială a traficului pe aeroporturi

BELARUS

- circulaţia avioanelor între 7.000 şi 11.000 de metri este restrânsă

BELGIA

- spaţiul aerian este închis până luni la ora 18.00 GMT (21.00, ora României)
- companiile belgiene şi-ar putea retrimite în ţară avioanele goale

BULGARIA

- spaţiul aerian este deschis parţial pentru zboruri spre şi dinspre sud şi sud-est, în special din Grecia

CEHIA

- spaţiul aerian va fi redeschis pentru 48 de ore începând cu ora 10.00 GMT (13.00, ora României)

DANEMARCA

- spaţiul aerian este redeschis la altitudini de peste 11.000 de metri, începând de luni la ora 08.00 GMT (11.00, ora României)
- toate aeroporturile sunt închise până marţi la ora 06.00 GMT (09.00, ora României)

ELVEŢIA

- survolarea teritoriului este autorizată la altitudini peste 6.400 de metri
- interdicţia de decolare şi aterizare se menţine până marţi la ora 06.00 GMT (09.00, ora României)

FINLANDA

- aeroporturile Turku şi Tampere au fost redeschise temporar luni între orele 09.00 - 15.00 GMT (12.00 - 18.00, ora României)
- aeroportul Helsinki -Vantaa, redeschis între 12.00 GMT şi 20.00 GMT (15.00-23.00 ora României)

FRANŢA

- majoritatea aeroporturilor vor rămâne închise cel puţin până marţi la ora 07.00 GMT (10.00, ora României)
- aeroporturile din sud şi sud-vest au fost redeschise duminică

GERMANIA

- închiderea spaţiului aerian a fost prelungită până marţi, la ora 00.00 GMT (03.00, ora României)

IRLANDA

- spaţiul aerian este închis până luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora României)

ISLANDA

- aeroporturile rămân deschise

ITALIA

- spaţiul aerian din nord este închis până marţi la ora 06.00 GMT (09.00, ora României)
- spaţiul aerian a fost redeschis pentru scurt timp luni, între orele 05.00-07.00 GMT (08.00-10.00, orele României)

LITUANIA

- spaţiul aerian a fost redeschis începând de duminică

MAREA BRITANIE
- închiderea spaţiului aerian este prelungită până marţi la ora 00.00 GMT (03.00, ora României)

NORVEGIA
- spaţiul aerian a fost redeschis duminică seară aproape în totalitate, iar aeroporturile principale, inclusiv cel de la Oslo, au început să îşi reia activităţile
- Norvegia a fost prima ţară care a început să îşi închidă spaţiul aerian miercuri

OLANDA

- spaţiul aerian este închis cel puţin până luni la ora 12.00 GMT (15.00, ora României)
- compania aeriană KLM a anunţat că a permis decolarea, luni la ora 08.45 GMT (11.45 ora României), a unui zbor necomercial Amsterdam-Schiphol cu destinaţia Paris-Charles-de-Gaulle, având la bord doar piloţii

POLONIA

- cele şase aeroporturi din centrul şi nordul ţării, redeschise duminică la ora 14.00 GMT (17.00, ora României), au fost închise din nou în noaptea de duminică spre luni
- survolarea teritoriului polonez rămâne autorizată la o altitudine de peste 6.400 de metri

ROMÂNIA

- spaţiul aerian a fost redeschis pentru avioanele care survolează teritoriul, începând de duminică, ora 09.00 GMT (12.00, ora României)
- opt aeroporturi, printre care cele din Bucureşti, au fost deschise luni începând cu ora 12.00 GMT (15.00, ora României)
- aeroporturile din Timişoara şi Arad au fost redeschise luni, de la ora 06.00 GMT (09.00, ora României)


RUSIA

- spaţiul aerian este deschis

SERBIA/ MUNTENEGRU/ BOSNIA/ CROAŢIA

- spaţiile aeriene al Serbiei, Muntenegrului şi Croaţiei au fost redeschise

SLOVACIA

- spaţiul aerian a fost redeschis parţial luni, la ora 09.00 GMT (12.00 ora României)
- redeschiderea a două dintre cele trei aeroporturi
- aeroportul din Bratislava rămâne închis

SLOVENIA

- spaţiul aerian a fost redeschis provizoriu luni, începând cu ora locală 04.00 GMT (07.00, ora României) şi probabil până la ora 12.00 GMT (15.00 ora României)

SPANIA

- toate aeroporturile erau deschise luni dimineaţă
- 17 aeroporturi, în nord şi est, au fost închise temporar duminică
- aeroportul de la Madrid-Barajas nu a fost niciodată închis
- Guvernul a propus aeroporturile sale ca platformă pentru a permite pasagerilor blocaţi să aterizeze pe continentul european şi este pregătit să faciliteze tranzitul a 70.000 de persoane spre Marea Britanie

SUEDIA

- spaţiul aerian a fost redeschis duminică, la nord de paralela 62 şi la nord de Soderhamn, reprezentând spaţiul aerian deasupra a peste jumătate din teritoriul ţării
- aeroportul Arlanda din Stockholm a fost redeschis luni, începând cu ora 06.00 GMT (09.00, ora României), pentru zborurile de la nord şi vest de capitală
- zborurile dinspre şi spre Statele Unite au fost de asemenea reluate la Arlanda
- singurul mare aeroport suedez care rămâne închis este cel de la Malmo

TURCIA

- spaţiul aerian a fost redeschis luni, la ora 08.30 GMT (11.30 ora României), cu excepţia unei benzi înguste deasupra Mării Negre, în largul Zonguldak, dar fără consecinţe asupra traficului

UCRAINA

- spaţiul aerian al Ucrainei este deschis de luni dimineaţă

UNGARIA

- spaţiul aerian a fost redeschis luni la ora 10.00 GMT (13.00, ora României)

Antena3.ro


Parteneri
x close