Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu: Faptul că Macedonia nu a aderat la NATO este o dovadă de democraţie

Traian Băsescu: Faptul că Macedonia nu a aderat la NATO este o dovadă de democraţie

Traian Băsescu: Faptul că Macedonia nu a aderat la NATO este o dovadă de democraţie
04 Apr 2008   •   15:12

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut o conferinţă la Palatul Parlamentului. Liderul de la Cotroceni a declarat că ceea ce s-a întâmplat la acest summit este o dovadă de democraţie. Şi asta pentru că un stat mic, precum Grecia, a influenţat decizia tuturor celorlalţi 25 de membri NATO. ?De multe ori, în opinia publică s-a acreditat ideea că ceea ce hotărăsc statele mari în interiorul NATO este automat preluat şi pentru statele mici sau mai puţin influente. Acest summit a demonstrat că, în mod egal, atât un stat mare, cât şi unul mic sau unul mediu pot avea punctele de vedere respectate?, a spus şeful statului.

?De multe ori, în opinia publică s-a acreditat ideea că ceea ce hotărăsc statele mari în interiorul NATO este automat preluat şi pentru statele mici sau mai puţin influente. Acest summit a demonstrat că, în mod egal, atât un stat mare, cât şi unul mic sau unul mediu pot avea punctele de vedere respectate?, a spus şeful statului.

Băsescu a subliniat că, deşi toate statele membre NATO au susţinut unanim intrarea Macedoniei în Alianţă, mecanismul intern democratic de funcţionare a Alianţei a permis unui stat ?care are interesele lezate, Grecia?, să spună ?Nu? celorlalţi membri. ?Ce s-a întâmplat la acest summit, dincolo de valoarea politică şi militară deosebită, are şi o valoare democratică, de exemplu, pentru ce înseamnă posibilitatea fiecărui membru al Alianţei de a se exprima, de a-şi găsi reprezentate interesele în deciziile Alianţei?, a continuat şeful statului.

Vorbind despre procesul de evoluţie al NATO, de la războiul rece până în prezent, Traian Băsescu a arătat că, de la ?o alianţă militară capabilă să apere teritoriul şi cetăţenii statelor membre?, a devenit ?o organizaţie uriaşă, aproape globală, care ţine în primul rând la valori şi este capabilă să impună pacea şi securitatea în lume, oriunde se întâmplă lucruri care pot afecta interesele cetăţenilor statelor membre şi a celor partenere?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close