Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu: Nu am nevoie de aprobarea nimănui pentru a-mi îndeplini mandatul

Traian Băsescu: Nu am nevoie de aprobarea nimănui pentru a-mi îndeplini mandatul

Traian Băsescu: Nu am nevoie de aprobarea nimănui pentru a-mi îndeplini mandatul
Sursa foto: Foto: Intact Images
de N.B.    |    14 Dec 2011   •   18:34

Preşedintele Traian Băsescu susţine, miercuri, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni o declaraţie de presă.

În cursul zilei, Traian Băsescu a avut consultări cu cu liderii partidelor parlamentare, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi cu premierul Emil Boc pe tema acordului de guvernanţă fiscală al UE. După consultări, şeful statului a participat la şedinţa de Guvern.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

- Consultările de miercuri au fost extrem de importante şi aduc partidele către un consems.

- Toate partidele vor susţine atât acordul interguvernamental de uniune fiscală, cât şi revizuirea Constituţiei, nu există niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a acordului.

- Ideea că preşedintele nu s-a consultat înainte de a merge la Bruxelles, nu am nevoie de aprobarea nimanui pentru a-mi îndeplini mandatul.

-Consultările de astăzi nu au fost impuse de Constituţie, ci au reprezentat încarcarea de a găsi un numitor comun pentru problema acordului de uniune fiscală.

-Acordul nu aduce nimic nou, de fapt, elementele obligatorii au fost introduse în Constituţie. Deficitul structural de maxim 0,5% şi obligaţia de a avea excedente bugetare, deficitul de peste 3%, peste care se declanşeazp procedura de deficit excesiv sunt tratate ale UE pe care Romania le-a ratificat. Singurul lucru pe care îl aduce nou acordul este crearea unor mecanisme ca statele care încalcă criteriile de la Maastricht să fie obligate să le respecte.

-Esenţa întâlnirilor de astăzi a fost acordul uniunii fiscale, chiar dacă partidele au încercat să-şi rezolve problemele proprii: comasarea alegerilor, revizuirea Constituţiei, data revizuirii, guvern de tehnocraţi. Aceste elemente sunt doar o împănare a obiectivului principal cu lucruri secundare.

-Au fost consultări utile şi toate partidele vor susţine ratificarea acestui tratat, dacă el va fi adoptat în martie 2012.

 


×
Subiecte în articol: consultari declaratie de presa
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close