Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, trimis în judecată de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului

Traian Băsescu, trimis în judecată de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului

Traian Băsescu, trimis în judecată de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului
04 Oct 2008   •   10:18

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki l-a dat în judecată pe preşedintele Traian Băsescu. Organizaţia a hotărât să-l cheme în instanţă pe şeful statului întrucât nu a răspuns în termenul legal solicitării de a le pune la dispoziţie conţinutul înţelegerilor dintre autorităţile române şi americane în baza cărora cei din urmă se află la bazele militare din Constanţa.
Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind staţionarea trupelor americane pe teritoriul României a fost ratificat în luna iunie 2006. Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România i-a cerut preşedintelui conţinutul înţelegerii în urma cărora s-a încheiat acordul. Potrivit APADOR CH, şeful statului nu a dat curs acestei solicitări în termenul legal, iar organizaţia l-a acţionat în instanţă. Evenimentul Zilei scrie că primul termen al procesului în care organizaţia îi cere preşedintelui şi daune morale de 1.000 de lei a fost stabilit pentru 22 octombrie.
De asemenea, administraţiei prezidenţiale i s-a mai cerut să explice dacă, potrivit vreunei înţelegeri, statul american controlează anumite zone din România. Asociaţia motivează că toate aceste informaţii sunt extrem de importante pentru ancheta derulată în cazul celebrului raport ?Dick Marty?, legat de existenţa unor centre de detenţie pe teritoriul României şi altor state membre UE.
Raportorul Consiliului Europei, Dick Marty declarat în urmă cu un an în Parlamentul European că există documente care dovedesc că astfel de locuri există chiar şi în România şi Polonia, fiind vorba despre despre structuri de detenţie gen Guantanamo. În 2006, chiar şi Bush a recunoscut existenţa închisorilor secrete, a mai adăugat Dick Marty.
Antena 3

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close