Antena 3 CNN Actualitate Trei tineri din Harghita, cercetaţi penal pentru instigare la discriminare

Trei tineri din Harghita, cercetaţi penal pentru instigare la discriminare

Trei tineri din Harghita, cercetaţi penal pentru instigare la discriminare
Sursa foto: Foto: premairtrade.ro
05 Aug 2010   •   18:43

Trei tineri din Miercurea Ciuc au postat în faţa unui supermarket o pancartă pe care scria în limba maghiară "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei". Ei sunt acum urmăriţi penal pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, relatează Mediafax.

Cei trei tineri urmăriţi penal pentru infracţiunile enumerate sunt Csibi Barna, Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, potrivit lui Florin Braic, procurorul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita.

Cei trei tineri au depus la începutul lunii aprilie, la Primăria Miercurea Ciuc, în numele organizaţiei de tip extremist din Gyor - Ungaria "Mişcarea Garda Maghiară, Batalionul Wass Albert, Plutonul Secuiesc", o cerere prin care cereau aprobarea unei acţiuni "de atragerea atenţiei asupra efectelor negative ale vizionării super şi hipermarketurilor", acţiune pentru care au primit aprobare pentru data de 6 aprilie, se arată în rezoluţia de începere a urmăririi penale, semnată de procurorul Florin Braic.

Tinerii au amplasat atunci, în faţa supermarketului Kaufland din Miercurea Ciuc, un afiş pe era scris, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei". Ei s-au şi fotografiat lângă pancarta respectivă.

Afişul postat de cei trei tineri era identic cu cel care a fost folosit în Ungaria, în anul 1944, împotriva evreilor.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie s-a sesizat din oficiu după acţiunea tinerilor, declinându-şi competenţa pentru soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita.

Pe site-ul organizaţiei "Garda Secuiască", organizaţie neînregistrată juridic, ai cărei membri fondatori sunt Csibi Barna şi Szocs Tibor, a fost postată rezoluţia de începere a urmării penale împreună cu un comentariu din partea celor acuzaţi. Aceştia susţin că începerea acţiunii în instanţă este un "demers nedrept, discriminatoriu şi inacceptabil".

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, tinerii riscă pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close