Antena 3 CNN Actualitate Trenurile româneşti au avut întârzieri de 900 de zile într-un an

Trenurile româneşti au avut întârzieri de 900 de zile într-un an

Trenurile româneşti au avut întârzieri de 900 de zile într-un an
Sursa foto: CFR gara tren
15 Ian 2009   •   06:14

Transportul pe căile ferate româneşti este departe de standardele europene. Lipsită de investiţii şi voinţă şi trăind doar cu subvebţii de la stat, societatea CFR călători înregistrează căderi în fiecare an. În plus, îşi pierde clienţii în defvoarea transportului rutier.
Datele companiei arată că la fiecare o sută de kilometri parcurşi, un tren de călători a întârziat aproape două minute. Deşi nu pare mult, în total anul trecut, trenurile au acumulat o întârziere de 900 de zile.
Potrivit contractului de activitate pe perioada 2008-2011, în primul din aceşti ani, volumul întârzierilor a fost de ?1,9 minute la o sută tren-kilometru?. Însumat la totalul traficului feroviar de persoane, de 68,22 milioane tren-kilometru, rezultă că trenurile de călători au însumat în 2008 o întârziere de 900 de zile, a calculat Cotidianul.
?Întârzierile sunt cauzate în mare măsură de starea precară a căii ferate din România. Când se face mersul trenurilor acesta ia în consideraţie starea infrastructurii de la acel moment, însă pe parcursul anului aceasta se degradează şi apar întârzieri?, declara Ştefan Roşeanu, secretar general al Asociaţiei Feroviare din România. Potrivit acestuia, ca urmare a neacordării sumelor necesare cofinanţării proiectelor de reparaţii din fonduri ale Băncii Mondiale, anul trecut s-a reuşit repararea a doi kilometri de cale ferată din totalul de 114 km programaţi.
Oricum, trenurile sunt departe de viteza medie proiectată pentru actualul sistem de infrastructură. Înainte de 1990, standardul de viteză medie era de 91 kilometri pe oră, pentru ca acum media să fie de circa 74 kilometri.
Potrivit noilor norme europene, din 2012, pasagerii vor fi despăgubiţie pentru întârzierile de tren, în vreme ce la nivel european va fi valabilă din decembrie acest an.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CFR Calatori Mersul trenurilor
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close