Antena 3 CNN Actualitate Tronul Regelui Carol I, prezentat la Muzeul Naţional de Artă pentru prima dată în ultimii 70 de ani

Tronul Regelui Carol I, prezentat la Muzeul Naţional de Artă pentru prima dată în ultimii 70 de ani

Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, Muzeul Naţional de Artă a deschis Sala Tronului şi a prezentat publicului tronul Regelui Carol I, un obiect mobilier din lemn aurit şi ornat cu pietre preţioase.

Tronul Regelui Carol I, prezentat la Muzeul Naţional de Artă pentru prima dată în ultimii 70 de ani
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    10 Mai 2021   •   14:57

Evenimentul a marcat Ziua Regalităţii şi s-a bucurat de un succes enorm, vizitatorii admirând îndelung toate obiectele din muzeu care au aparţinut familiei Regale.

Realizat din lemn aurit şi ornat cu pietre preţioase, tronul regal a fost folosit între anii 1885 şi 1947 de către toţi monarhii României. Odată cu venirea la putere a comuniştilor, a fost mutat dintr-un loc în altul, până când i s-a pierdut urma.

La un moment dat, tronul regal a fost recuperat şi dus la Muezul Goleştilor din judeţul Argeş, iar acum, pentru prima dată după 70 de ani, a ajuns din nou în Sala Tronului din fostul Palat Regal, actualul Muzeu Naţional de Artă.

"Din cercetările recente rezultă că acesta este tronul regilor României încă din anul 1973 când acest tron se afla în patrimoniul muzeului actual. El a fost împrumutat la Goleşti", a declarat Călin Stegerean, managerul Muzeului Naţional de Artă.

"Foarte multă lume se întreabă ce legătură are Goleştiul cu familia regală. Eu vă aduc aminte că în prima noapte pe teritoriul României, Regele Carol a petrecut-o la Goleşti şi a dormit în conacul Goleştilor", a explicat Iustin Dejan, managerul Muzeului Goleşti.

De Ziua Regalităţii, publicul a avut acces liber pentru a vizita obiecte care au aparţinut regilor Romaniei.

Tronul Regal va rămâne în următoarele 3 luni la Muzeul Naţional de Artă, timp în care va putea fi văzut în cadrul unor programe speciale. Apoi va fi returnat Muzeului Goleşti din judeţul Argeş.

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close