Antena 3 CNN Actualitate Trupul militarul român căzut la datorie este repatriat

Trupul militarul român căzut la datorie este repatriat

Trupul militarul român căzut la datorie este repatriat
03 Sep 2008   •   09:04

Trupul neînsufleţit al subofiţerului Dragoş Alexandrescu, militarul român căzut în Afganistan, va fi adus în România în această după-amiază. Din păcate, astfel de drame scost la iveala adevăratele motive pentru care militarii romani aleg să işi rişte viaţa departe de ţară: câştigurile financiare, de care nu ar avea parte daca ar rămâne acasă.

O misiune într-un teatru de luptă durează de regulă şase luni. Oficial militarii spun că merg în Afganistan sau în Irak ca să-şi completeze experienţa profesională. Neoficial, comandanţii lor admit că principalul motiv pentru care soldaţii aleg să-şi rişte viaţa în teatrele de război sunt banii.

Diurna ofiţerilor aflaţi în Afganistan şi Irak este de 90 de euro, iar pentru subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, de 70 de euro pe zi. În teatrele de luptă internaţionale, militarii români nu îşi plătesc mâncarea, astfel că diurna le rămâne în buzunar. În plus, pe lângă diurnă, ei primesc salarii, care le intră lunar în conturile din ţară.

Astfel, după o misiune de şase luni, un militar român se întoarce acasă cu aproximativ 16.000 de euro. În schimb, dacă acesta moare în misiune, familia lui primeşte daune în valoare de 80.000 de euro. Dacă în primii ani ai misiunilor internaţionale, militarii se înghesuiau să plece, în prezent, cererea pentru asemenea misiuni a scăzut. În ultimii şase ani, opt militari români au murit în Afganistan, iar alţi 20 au fost răniţi. Majoritatea acestor incidente s-au produs din cauza minelor artizanale care distrug cu uşurinţă transportoarele învechite ale soldaţilor români.

Antena3

×
Parteneri
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close