Antena 3 CNN Actualitate Tudor Chiuariu vrea un nou cod de procedură penală

Tudor Chiuariu vrea un nou cod de procedură penală

Tudor Chiuariu vrea un nou cod de procedură penală
30 Noi 2007   •   16:20

Ministrul Justiţiei susţine că actualul sistem penal românesc este ineficient şi face ca anchetele să nu poată fi terminate. Ca urmare, Tudor Chiuariu doreşte un nou cod de procedură penală, care să vină cu măsuri mai rapide, mai simple, atât pentru apărare, cât şi pentru acuzare. În opinia ministrului, procuratura şi poliţia trebuie să aibă instrumente puternice pentru a combate criminalitatea, iar ca noutăţi a anunţat arestul la domiciliu şi posibilitatea de eliberare pe cauţiune.

Noul Cod Penal va ajunge în Parlament cel târziu la începutul anului viitor. Noua lege va transfera Poliţia Judiciară sub controlul procurorilor, iar instanţele judecătoreşti vor avea competenţe clar delimitate. Ministrul Tudor Chiuariu a explicat că noul Cod Penal va eficientiza anchetele. Astfel, procurorul nu se va mai ocupa direct de anchete, ci va avea la dispoziţie organele de cercetare penală, precum şi Poliţia Judiciară. Ministrul a spus că, în acest fel, dosarele vor fi mult mai bine fundamentate.

Chiuariu a enumerat şi defectele actualului sistemului: durata excesivă a procedurilor, supraîncărcarea Parchetelor, complicaţiile inutile, formularismul excesiv, tergiversarea şi nesoluţionarea cauzelor din motive procedurale.

Chiuariu a adăugat că doreşte eliminarea unor faze din procese. ?Judecătoriile vor asigura cazurile de mică importanţă, tribunalele vor avea competenţă generală şi infracţională, Curţile de Apel vor judeca toate apelurile, iar Înalta Curte va judeca căile extraordinare de atac, a recursului. Apelul va fi o cale ordinară de atac, iar recursul o cale extraordinară de atac?, a spus ministrul Justiţiei.

Chiuariu a adăugat că noul Cod Penal se va armoniza cu reglementările internaţionale privind drepturile omului, dar şi cu reglementările europene în domeniu.

Antena 3

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close