Antena 3 CNN Actualitate Tudorel Toader îi dă replica lui Iohannis

Tudorel Toader îi dă replica lui Iohannis

Tudorel Toader îi dă replica lui Iohannis
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
18 Oct 2018   •   22:30

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a răspuns joi, în exclusivitate, la Sinteza Zilei, afirmațiilor președintelui Klaus Iohannis cu privire la ordonanța de modificare a legilor justiției și la declarația prin care șeful statului a sugerat că va respinge propunerea de numire a Adinei Florea la șefia DNA.

"Ce aș putea adăuga la spusele domnului președinte. Avizul consultativ de la CSM îl va ajuta pe președinte să înțeleagă dacă cel propus candidat la șefia DNA întrunește cerințe legale pe de o parte, întrunește abilitățile manageriale pentru a fi numit în funcție.

Vă mărturisesc că nu am ascultat cuvânt cu cuvânt declarația domnului președinte, dar mi-a atras atenția următorul lucru: întâi a spus că nu o va numi, pentru că ar însemna un regres în lupta anticorupție, după care a zis că va veni acasă și va studia documentele.

Eu credeam în logica mea că ordinea este exact inversă. Adică, întâi te documentezi, studiezi și după aceea îți exprimi verbal sau în scris opinia cu privire la soluția pe care o vei adopta", a spus Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că România nu poate să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie, punctând că în fruntea DNA trebuie să fie o persoană hotărâtă "să îşi asume această luptă dificilă".

"România nu poate să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie, este inadmisibil şi nu voi accepta niciodată aşa ceva. Ne dorim, îmi doresc o luptă anticorupţie serioasă. Pentru asta, DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, o persoană hotărâtă să îşi asume această luptă dificilă, grea, dar o luptă dreaptă. Nu este posibil să facem paşi înapoi în lupta anticorupţie, unde România ajunsese să fie dată exemplu pozitiv", a afirmat Iohannis la Bruxelles, întrebat de jurnalişti despre propunerea făcută de ministrul Justiţiei privind numirea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA, potrivit Agerpres.

Şeful statului a adăugat că şi în acest caz "apar, de asemenea, probleme grave în felul cum se aplică procedurile".

"Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care conţine câteva lucruri care trebuie să ne dea foarte mult de gândit. Chestiunea mă preocupă şi voi face declaraţii pe această chestiune când ne întoarcem în ţară. Până atunci, am solicitat departamentului de resort să verifice legalitatea acestei propuneri, după care putem să vorbim mai mult. Nu voi accepta nimic ce reprezintă un pas înapoi în lupta anticorupţie din România", a mai afirmat Iohannis.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Klaus Iohannis
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close