Antena 3 CNN Actualitate Ţuica ardelenească ar putea deveni palinka dacă va respecta reţeta maghiară

Ţuica ardelenească ar putea deveni palinka dacă va respecta reţeta maghiară

Ţuica ardelenească ar putea deveni palinka dacă va respecta reţeta maghiară
14 Aug 2008   •   20:44

Ungaria, care până acum a fost extrem de rigidă în problema palincii ca marcă înregistrată, dă mai nou dovadă de deschidere, existând şanse reale de a permite României să utilizeze această denumire, însă doar în anumite condiţii foarte stricte, legate de materia primă utilizată şi procedura de distilare.

Astfel, ţuica ardelenească are şanse de a intra pe piaţa europeană sub denumirea de "palinka", dacă va respecta tehnologia şi normele stabilite de Ungaria, ţara care deţine această marcă înregistrată, informează Agerpres. Problema palincii a fost discutată joi, la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei întâlniri la care au participat şefii Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi Oficiului Maghiar pentru Brevete, în urma nemulţumirilor exprimate de producătorii autohtoni care nu-şi pot comercializa băuturile cu această titulatură, deşi folosesc aceeaşi tehnologie.

Directorul OSIM Covasna, Adelina Stanciu, a spus că preşedintele Oficiului Maghiar pentru Brevete, Bendzsel Miklos, a declarat că la nivelul Uniunii Europene se lucrează la un regulament prin care denumirea de "palinka" va putea fi inscripţionată şi pe produsele româneşti care vor îndeplini standardele de calitate maghiare. Potrivit acestuia, în Ungaria se va deschide un Laborator de certificare a produselor, care va da undă verde doar palincii fabricate după reţeta originală.

Palinca, recunoscută ca produs unguresc protejat de Comunitatea Europeană, este o băutură din fructe sută la sută naturală, obţinută printr-un proces de dublă distilare care îi conferă tăria specifică. O "palinka" veritabilă se obţine din fructele culese încă din vară, ţinute în butoaie şi zdrobite cu ajutorul unei maşinării cu roţi dinţate.

Antena3.ro

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close