În plin sezon estival, în
turism se resimte criza de personal calificat. Chelnerii, barmanii şi
bucătarii pricepuţi ori s-au reprofilat ori au plecat din ţară.
Vechea şcoală românescă de turism s-a desfiinţat, iar cea
nouă e ca şi inexistentă. Iată de ce avem parte de servicii
proaste în concediu. Cum s-a ajuns aici şi ce se poate
schimba, au aflat colegii noştri de la “Reporter
Special”.
Serviciile sunt una dintre marile probleme ale
litoralului românesc. Personalul este obraznic, plictisit,
murdar şi necalificat. Preşedintele Patronatului Industriei
Hoteliere spune că personalul calificat şi cu experienţă preferă
să muncească în străinătate. O altă problemă, semnalată
de Nicolae Pupăză, preşedinte al asociaţiei Maitre D'Hotel
România, este a aceea a patronilor.
Majoritatea nu sunt
de profesie şi, devenind patroni “prima lor grijă a fost să-şi
pună în punctele cheie rudele care nu aveau nicio pregătire
profesională”. Ei sunt interesaţi să-i “coste cât mai
puţin cheltuiala cu personalul şi să aibă încasări cât
mai multe”, a concluzionat Nicolae Pupăză, care consideră că
această atitudine ar putea fi fatală afacerilor pe care aceşti
patroni le conduc.
Potrivit statisticilor oficiale, România
a câştigat anul trecut din turism puţin peste un miliard de
euro. Dar nu a cheltuit aproape nimic pe pregtirea personalului. Un
documentar despre serviciile din turismul românesc, vineri
seară, la Reporter Special, pe Antena 3, de la ora 23.05.
Sursa foto: tripadvisor.com
Antena
3