Antena 3 CNN Actualitate Turismul românesc se confruntă cu o criză acută de personal calificat

Turismul românesc se confruntă cu o criză acută de personal calificat

Turismul românesc se confruntă cu o criză acută de personal calificat
25 Iul 2008   •   19:29

În plin sezon estival, în turism se resimte criza de personal calificat. Chelnerii, barmanii şi bucătarii pricepuţi ori s-au reprofilat ori au plecat din ţară. Vechea şcoală românescă de turism s-a desfiinţat, iar cea nouă e ca şi inexistentă. Iată de ce avem parte de servicii proaste în concediu. Cum s-a ajuns aici şi ce se poate schimba, au aflat colegii noştri de la “Reporter Special”.

Serviciile sunt una dintre marile probleme ale litoralului românesc. Personalul este obraznic, plictisit, murdar şi necalificat. Preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere spune că personalul calificat şi cu experienţă preferă să muncească în străinătate. O altă problemă, semnalată de Nicolae Pupăză, preşedinte al asociaţiei Maitre D'Hotel România, este a aceea a patronilor.

Majoritatea nu sunt de profesie şi, devenind patroni “prima lor grijă a fost să-şi pună în punctele cheie rudele care nu aveau nicio pregătire profesională”. Ei sunt interesaţi să-i “coste cât mai puţin cheltuiala cu personalul şi să aibă încasări cât mai multe”, a concluzionat Nicolae Pupăză, care consideră că această atitudine ar putea fi fatală afacerilor pe care aceşti patroni le conduc.

Potrivit statisticilor oficiale, România a câştigat anul trecut din turism puţin peste un miliard de euro. Dar nu a cheltuit aproape nimic pe pregtirea personalului. Un documentar despre serviciile din turismul românesc, vineri seară, la Reporter Special, pe Antena 3, de la ora 23.05.

Sursa foto: tripadvisor.com

Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close