Antena 3 CNN Actualitate Turişti în pericol, risc uriaş de avalanşă! Recomandările făcute de Salvamont România

Turişti în pericol, risc uriaş de avalanşă! Recomandările făcute de Salvamont România

Pericol uriaş pentru turiştii care sunt acum la munte. Riscul de avalanşă este la gradul 4 din 5 în Hunedoara. În Parâng, Straja şi Retezat există pericolul ca în orice moment, stratul consistent de zăpadă să o ia la vale. Situaţia este asemănătoare şi în alţi munţi la ai ţării, la altitudini mari.

Turişti în pericol, risc uriaş de avalanşă! Recomandările făcute de Salvamont România
Sursa foto: Salvamont Romania/Facebook
de Iulia Gorgorin    |    08 Ian 2021   •   17:02

Salvamoniştii hunedoreni au făcut mai multe demonstraţii pe un versant sudic din masivul Parâng şi au arătat cum, la o mişcare mai puternică, zăpada riscă să o ia la vale. Specialiştii spun că în zonele înalte, unde stratul de omăt nu are stabilitate, pericolul este uriaş.

Şi în Făgăraş, pericolul este enorm. Mai mult, meteorologii au anunţat ninsori care vor duce la creşterea stratului de zăpadă.

Salvamontiştii hunedoreni le recomandă celor care urcă pe munte să se echipeze corespunzător, iar turiştilor li se cere să respecte regulile de deplasare pe timp de iarnă, să anunţe familia sau Salvamontul dacă merg pe trasee mai lungi şi mai dificile.

 

De asemenea, Salvamont România anunţă că este prezent în stațiunile turistice, unde, zilnic circa 500 de salvamontiști sunt la datorie în peste 90 de baze şi posturi Salvamont şi vine cu o serie de recomandări. 

1. Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului Dvs. de pregătire .

2. Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare.

3. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.

4. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.

5. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.

6. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.

7. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.

8. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.

9. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.

10. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie

11. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru - ușor, roșu-mediu, negru – dificil

12. Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate , tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si generează accidente grave.

13. Anunțați echipa locală Salvamont , direct , prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.

14. Încercați să protejați locul accidentului și accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă , până la sosirea echipei Salvamont.

15. Protejați termic accidentatul si încercați să îi asigurați suport psihologic.

16. In cazul unor căzături puternice încercați să nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenți/paramedici sau salvamontiști. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și intervenția unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.

17. Nu acceptați să fiți transportați în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, și doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.

Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat legal pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont – Vodafone (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Salvamont România, prietenii Dumneavoastră dintotdeauna de pe cărările munților vă doresc zile frumoase și liniștite la munte !

 

×
Subiecte în articol: salvamontisti recomandari avalansa pericol
Parteneri
1.000 de lei de la stat, în august. Cine poate primi banii
x close