Antena 3 CNN Actualitate UE cere României anularea acordului bilateral de imunitate încheiat cu SUA

UE cere României anularea acordului bilateral de imunitate încheiat cu SUA

UE cere României anularea acordului bilateral de imunitate încheiat cu SUA
09 Mai 2008   •   08:40

Într-un raport privind drepturile omului pe 2007, Parlamentul European cere României să anuleze un acord bilateral încheiat cu Statele Unite ale Americii. În 2002, ţara noastră s-a angajat să nu predea Curţii Penale Internaţionale niciun soldat american, chiar dacă este acuzat de crime de război. Solicitarea de anulare a acestui acord a fost redactată de europarlamentarul liberal italian Marco Cappato şi adoptată joi în plenul Parlamentului European.

Potrivit jurnaliştilor de la Ziua a existat o propunere pentru a înlocui nominalizarea României cu o formulă mai generală, dar aceasta a fost respinsă. Formularea din raportul adoptat este: Parlamentul European „invită România să anuleze acordul bilateral de imunitate încheiat cu SUA”. România a fost prima ţară din lume care a semnat un acord cu Washingtonul în acest sens.

Gestul României din 2002 a fost apreciat de Statele Unite, dar aspru criticat de majoritatea statelor Uniunii Europene, care au acuzat România că stabileşte un precedent periculos. Ulterior, şi alte ţări au semnat acorduri similare cu Statele Unite.

În plus, raportul Parlamentului European menţionează România şi Ciprul ca singurele ţări membre UE care nu au aderat la Declaraţia de la Oslo din 23 februarie 2007. Documentul se referă la încheierea unui tratat internaţional de interzicere a producţiei, transferului şi depozitării bombelor cu fragmentare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close