Antena 3 CNN Actualitate UE vrea să armonizeze legea divorţului

UE vrea să armonizeze legea divorţului

UE vrea să armonizeze legea divorţului
Sursa foto: divort
25 Mar 2010   •   12:20

UE a anunţat planurile de a armoniza legile de divorţ într-o încercare de a opri disputele privind ce ţară ar trebui să se ocupe de dispute.
Conform propunerilor, tribunalele interne vor primi instrucţiuni pentru a stabili ce lege naţională ar trebui să aplice în cazurile ce implică cupluri cu legături în mai multe state membre UE.
Tentativele de a introduce reguli la nivelul UE pentru divorţ au fost abandonate în 2008 din cauza opoziţiei intense şi criticilor care acuzau noile planuri drept "alt amestec" în suveranitatea naţională.
Aproape unul din cinci din cele 875.000 de divorţuri din Europa implică acum cupluri care provin din state diferite.
Aceasta a condus la o serie de dispute asupra locului unde ar trebui să se organizeze audierile- cuplurile încercând să introducă petiţia în ţara pe care o consideră cea mai favorabilă.
Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţeni, a făcut din regulile unitare privind divorţul una din priorităţile sale.
Ea doreşte introducerea criteriilor iniţal în zece state membre, printre care Franţa, Italia şi Spania înainte de a fi extinse la nivelul tuturor celor 27 de state membre.
Comisarul sublinia că ?regulile juridice conflictuale conduc la complicaţii legale şi costuri mari, făcând mai grele divorţurile amiabile" .
Un purtător de cuvânt al UE arăta că se doreşte o cooperare mai strânsă a sistemelor legale din UE şi reducerea traumei pentru cei ce divorţează.
Cu toate acestea, planurile sunt din nou atacare de unii parlamentari europeni. Astfel, europarlamentarul britanic Nigel Farage arăta că ?aceasta reprezintă un amestec în viaţa de familie. Marea Britanie are propria lege privind divorţul şi aşa ar trebui să rămână?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close