Antena 3 CNN Actualitate Un colonel în rezervă acuză: Gorbaciov, vinovat de moartea lui Ceauşescu

Un colonel în rezervă acuză: Gorbaciov, vinovat de moartea lui Ceauşescu

Un colonel în rezervă acuză: Gorbaciov, vinovat de moartea lui Ceauşescu
10 Apr 2008   •   14:26

Revoluţia din decembrie 1989 încă ridică multe semne de întrebare şi lucrurile sunt departe de a fi clarificate. Interpretări se fac tot timpul, iar colonelul în rezervă Valeriu Pricină şi-a prezentat şi el punctul de vedere în emisiunea LIVE cu Anca Florea, de la News FM. Cel care a condus redacţia emisiunilor militare Pro Patria a declarat în premieră că lucrurile ar fi stat altfel la Revoluţie dacă Nicolae Ceauşescu ar fi avut cunoştinţe militare.

?Este prima oară când afirm aşa ceva şi este un punct de vedere pe care nu l-am mai auzit: în decembrie '89, România s-a aflat în stare de război. Şi, dacă s-ar fi decretat stare de război, altfel ar fi stat lucrurile. Dar Ceauşescu nu înţelegea fenomenul militar, avea prea puţine cunoştiinţe în acest domeniu şi nu şi-a dat seama ce trebuia să facă?, a declarat colonelul în rezervă Valeriu Pricină.

Acesta a mai adăugat că dictatorul Nicolae Ceauşescu a realizat la vremea respectivă că are loc un act de trădare, acuzându-i în acest sens pe Iulian Vlad şi generalul Vasile Milea. Totuşi, principalul vinovat de moartea lui Ceauşescu şi cel care a dorit acest lucru a fost Mihail Gorbaciov, a spus Valeriu Pricină. ?Armata română şi statul nu erau în totalitate sub autoritatea Kremlinului şi de aici a pornit ura lui Gorbaciov faţă de Ceauşescu. El a dorit moartea lui Ceauşescu?, a afirmat Pricină.

Colonelul în rezervă a vorbit şi despre moartea ministrului apărării naţionale, Vasile Milea. ?Moartea generalului Vasile Milea a prima lovitură de imagine a Revoluţiei?, a spus el, continuând prin a pune sub semnul îndoielii actul de suicid al ministrului apărării naţionale. ?Eu pot să bag mâna în foc că Milea nu avea o structură obsesivă şi nu era nici un om fără simţul responsabilităţi. Eu nu cred că s-a sinucis, dar nu exclud această ipoteză. Dacă aşa a fost, cred că a cedat pentru că ar fi fost scos ţap ispăşitor. El era singura forţă care se manifesta coerent în România?, a mai declarat Valeriu Pricină.

În încheiere, Valeriu Pricină a afirmat că evenimentele din decembrie 1989 ?se pot repeta în orice secundă?. ?Motivaţiile unei revolte populare sunt mai puternice acum decât atunci. Sunt mult mai multe nemulţumiri ale populaţiei acum. Dacă se vrea se întâmplă?, a declarat el.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close