Antena 3 CNN Actualitate Un medicament destinat seropozitivilor disponibil acum şi în România

Un medicament destinat seropozitivilor disponibil acum şi în România

Un medicament destinat seropozitivilor disponibil acum şi în România
05 Sep 2008   •   19:31

Speranţa de viaţă pentru pacienţii seropozitivi din România este acum mai mare. De curând a apărut şi la noi un medicament care le prelungeşte acestora viaţa cu cel puţin 7 ani, fiind recomandat acelora care nu mai au nicio şansă.

În primele 6 luni ale acestui an, 187 de persoane au fost depistate cu HIV. Vorbim despre pacienţi care au peste 18 ani şi care au fost infectaţi prin contact sexual neprotejat. În documentele oficiale există peste 15.000 de români seropozitivi din 1985 până acum. Astăzi, mai sunt în viaţă în jur de 9.500.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balş, precizează că sunt aproximativ 800 de pacienţi români fără nicio şansă de supravieţuire. Noul medicament înseamnă pentru aceştia prelungirea vieţii cu aproximativ 7 ani.

Pastilele sunt mici, portocalii, şi pot schimba de acum viaţa celor condamnaţi la o moarte sigură prin infectarea cu virusul HIV. ?Speranţa de viaţă a unui pacient cu HIV din momentul infectării este de peste 22 de ani şi are tendinţa să ajungă la 25 de ani?, a adăugat domnul doctor Adrian Streinu-Cercel.

Deocamdată, medicamentul este administrat doar pacienţilor cu vârstă mai mare de 13 ani. Tratamentul este gratuit pentru pacient, fiind subvenţionat de stat prin programul naţional de sănătate. Statul plăteşte însă, pentru fiecare pacient, în jur de 600 de euro pe lună.

Observator

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close