Antena 3 CNN Actualitate Un militar român a fost ucis în Irak, iar cinci au fost răniţi

Un militar român a fost ucis în Irak, iar cinci au fost răniţi

Un militar român a fost ucis în Irak, iar cinci au fost răniţi
21 Sep 2007   •   15:24
Un militar român a fost ucis în Irak, iar alţi cinci au fost răniţi în urma declanşării unui dispozitiv exploziv improvizat, în apropiere de baza din Talill. Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat pentru Antena 3 că şase militari români se aflau într-o coloană de trei transportoare blindate. Al doilea transportor, în care se aflau militarii români, a trecut peste un dispozitiv exploziv care a sărit în aer. Cinci dintre ei au reuşit să iasă imediat din transportor, al şaselea a fost însă prins de explozia muniţiei şi a murit.

Cei cinci supravieţuitori au fost evacuaţi la spitalul american din Talill, unde au fost deja supuşi unor intervenţii chirurgicale. Există surse care spun că doi dintre românii răniţi se află în stare gravă, însă ministrul nu a confirmat această informaţie. Explozia a avut loc în jurul orei 10.00.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat vineri un decret prin care se conferă post mortem Ordinul Naţional ?Steaua României? în grad de Cavaler, pentru militari cu însemn de război, sublocotenentului Grosaru Dumitru Ioan, decedat în timpul executării unei misiuni în Irak. Grosaru Ioan a fost înaintat post mortem, de către ministrul Apărării, la gradul de sublocotenent.

Militari români morţi în misiunile din Irak

România a pierdut în Irak trei militari, de când participă la misiuni în cadrul coaliţiei internaţionale. Anul trecut, un caporal a murit în misiune, iar un alt militar s-a împuşcat în cap. Pe de altă parte, un angajat al unei firme de pază româneşti a fost ucis într-o ambuscadă, în urmă cu mai bine de trei ani.

Irak, 16 februarie 2004
În februarie 2004, Caporalul Florin Vuţă, participant la misiunea ?Iraqi Freedom?, a fost grav rănit într-un accident genistic, la coloana vertebrală, în tabăra de la Al Hillah. Militarul român a fost transportat la o unitate medicală din Germania, în localitatea Landstudl, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Irak, 6 iunie 2005
Pe data de 6 iunie 2005, doi militari români, membri ai echipei de protecţie ce însoţea echipa de curieri diplomatici ai Ambasadei României la Bagdad spre aeroportul din capitala irakiană, au fost răniţi superficial, în apropierea punctului de control de la Camp Victory.

Irak, 14 martie 2006
Pe 14 martie 2006, caporalul Vasile Dobre, din batalionul 280 infanterie, s-a împuşcat în cap cu arma din dotare în cortul său, după executarea unei misiuni. Aflat în comă profundă, militarul în vârstă de 28 de ani din Vrancea a fost transportat la un spital militar din Kuweit. După două săptămâni, militarul român a decedat.

Irak, 27 aprilie 2006
Caporalul Bogdan Hâncu, membru al unei unităţi de poliţie militară, îşi pierde viaţa alături de trei militari italieni în timpul unei misiuni de rutină, în aprilie 2006. Vehicolul în care se aflau a fost distrus în explozia unui dispozitiv exploziv comandat în apropiere de localitatea An Nassyria. Bogdan Hâncu, 28 de ani, din Iaşi, a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent şi decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional ?Steaua României? în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Irak, 14 aprilie 2007
Tot în 2007, patru militari sunt răniţi după ce transportorul blindat în care se aflau s-a răsturnat. Accidentul a avut loc la 25 de kilometri de oraşul irakian Tallil. Cei patru membri ai batalionului 495 infanterie, plutonierul Victor Cornel Giuseppi Petrilă, plutonierul Alexandru Toma Petre, caporalul Iacob Valentin Muscă şi fruntaşul Dan Daniel Porumb se aflau într-o misiune de patrulare în regiunea Dhi Qar. Cei patru au fost evacuaţi de o echipă MEDEVAC americană, iar Dan Daniel Porumb a fost internat la spitalul militar american din Landsthul, Germania.

Irak, 11 septembrie 2007
Ultimul accident a avut loc pe 11 septembrie 2007. Doi ofiţeri români din cadrul misiunii NATO de instruire a forţelor irakiene au fost răniţi în urma unui atac cu o rachetă executat asupra bazei Camp Victory, situată lângă Bagdad. Locotenent-colonelul Dorin Petruţ a fost rănit la gamba piciorului stâng, fiind spitalizat. Maiorul Iulian Daniliuc, rănit la omoplat, a primit îngrijiri medicale în bază şi nu a necesitat transportul la spital.

Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close