Antena 3 CNN Actualitate Un prim tur al alegerilor cu scandaluri şi nereguli

Un prim tur al alegerilor cu scandaluri şi nereguli

Un prim tur al alegerilor cu <font color=red>scandaluri şi nereguli</font>
02 Iun 2008   •   08:49

Aproape jumătate dintre românii cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne. În Bucureşti, o treime din cetăţenii aflaţi pe liste şi-au exercitat dreptul de a vota. Acum, bătălia pentru Capitală se va da pe 15 iunie între democrat-liberalul Vasile Blaga şi independentul Sorin Oprescu. În ţară, au fost şi victorii categorice, în oraşe mari precum Sibiu, Timişoara, Cluj Napoca şi Constanţa. Totuşi, scrutinul nu a fost lipsit de scene de scandal.

Un bărbat dintr-o comună braşoveană a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost bătut de un grup de rromi. Scandalagii au pornit un adevărat război împotriva vecinilor care nu le-au împărtăşit opţiunile de vot - au devastat un local şi au distrus mai multe maşini. Totul s-a petrecut în localitatea Budila, din Braşov. După ce au băut bine, bătăuşii înarmaţi cu bâte şi pietre au atacat pe oricine le-a ieşit în cale.

Au distrus mai multe maşini şi au snopit în bătaie un bătrân care a ajuns la spital în comă. Localnicii spun că rromii îi terorizează de mai mult timp, iar duminică noaptea s-au răzbunat pe ei pentru că nu au aceleaşi preferinţe electorale. Până în acest moment, poliţiştii nu au reuşit să-i identifice pe agresori.

În comuna ilfoveană Ştefăneşti, protestele au continuat până noaptea târziu, sub supravegherea unui număr impresionant de forţe de ordine. Jandarmii au rămas şi duminică noapte în comună, după ce scrutinul a debutat cu scandal. Sute de oameni s-au înghesuit într-una din cele două secţii de votare din localitate. S-a vorbit de bani contra voturi, o ipoteză pe care ministrul de Interne, Cristian David, este hotărât să o ancheteze.

Comuna Ştefăneşti arăta duminică noaptea ca un câmp de luptă. Zeci de oameni protestau zgomotos pe străzi, iar pe marginea drumului puteau fi numărate cel puţin zece dube de mascaţi de la Poliţie sau Jandarmerie, mai multe maşini de intervenţie şi chiar un tun cu apă. Scandalul s-a încheiat mult după ora la care urnele s-au închis. În ciuda incidentelor violente de la secţiile de votare, poliţiştii şi jandarmii nu au dat nicio sancţiune.

Probleme au apărut şi după închiderea secţiilor de votare, în Capitală. După 14 ore de muncă, mulţi dintre preşedinţii secţiilor de votare au aşteptat ore în şir pentru a preda sacii cu buletine. Deşi centralizarea voturilor a început la ora 21.00, oamenii au aşteptat fie pe la secţii, fie în sediile primăriilor de sector până spre dimineaţă.

Seria incidentelor nu se termină aici. Este foarte posibil să avem şi judeţe în care primul tur al alegerilor să fie reluat. Potrivit preşedintelui PC, Daniela Popa, reprezentantul partidului în Biroul Electoral Central a anunţat că în judeţele Caraş Severin şi Mehedinţi scrutinul ar putea fi reluat. ?Din informaţiile pe care le avem de la reprezentantul nostru în BEC, se pare că vom avea cel puţin două judeţe unde se vor repeta alegerile locale. Este vorba despre Caraş Severin şi Mehedinţi, acolo unde unor tiraje întregi de buletine de vot le lipsea fasciculul din mijloc, cu numele unor partide, printre care şi PSD şi PC?, a arătat Popa.

Emoţii au fost şi în comuna maramureşeană Cupşeni, unde o ştampilă de vot a dispărut dintr-o secţie de votare. Ea nu a mai fost de găsit la o oră de la închiderea urnelor. Biroul Electoral Judeţean Maramureş a fost informat imediat cu privire la acest lucru, la fel şi Poliţia şi Prefectura, care au demarat o anchetă.

În localitatea Râmniceni, din Vrancea, un reprezentant PDL la o secţie de votare este cercetat penal pentru încălcarea Legii electorale. Mai exact, el este acuzat că ar fi dat mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului unei persoane. Neculai Neagu este cel care a fost surprins chiar în faţa urnei cu şase buletine de vot cu ştampila aplicată şi toate pentru alegerea primarului. Ecaterina Ştefan, reprezentantul PDL în comisie, a declarat că greşeala îi aparţine, însă că nu a făcut-o intenţionat. Cel care era votat pe toate cele şase buletine de vot era candidatul PDL la primărie.

Antena3.ro

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close