Antena 3 CNN Actualitate Un robot operează la spitalul Floreasca

Un robot operează la spitalul Floreasca

Un robot operează la spitalul Floreasca
24 Oct 2007   •   09:17

Mâna chirurgului a fost înlocuită de braţul robotului, care are mişcări precise şi asigură o refacere mult mai rapidă a pacientului la Spitalul Floreasca. Numele robotului e DaVinci. A fost folosit pentru prima oară în Belgia, acum nouă ani, pentru extirparea unui colecist. Folosind acelaşi aparat, un medic de la New York a operat o pacientă aflată pe masa de operaţie din Milano. ?Robotul are 3 braţe.Unul este camera activă de luat vederi, celălalte sunt braţele prin care se lucrează?, spune doctorul Şerban Brădişteanu.

Chirurgul stă aşezat la o consolă şi prin intermediul unor joystickuri mişcă braţele robotului. Fiecare braţ are o libertate de mişcare de şapte grade. Lista avantajelor acestei metode e lungă. Pacientului nu i se mai fac incizii de mari dimensiuni, pierderile de sânge sunt reduse, rezultatul postoperator e chiar mai bun decât în varianta clasică. Bolnavul poate pleca acasă după 2-3 zile de la operaţie.

Robotul de la Spitalul Floreasca poate fi folosit pentru orice fel de intervenţie chirurgicală în cavitatea abdominală sau toracică. Nu orice pacient poate apela la această metodă.

La Spitalul Floreasca, în ultimele 24 de ore, s-au făcut 3 operaţii robotice, gratuit. Este posibil însă ca în viitor cei care solicită o astfel de intervenţie să plătească aproape 3.000 de euro.

Observator

×
Parteneri
Incendiu puternic la depozitul de lemn al unei fabrici de peleți
x close