Antena 3 CNN Actualitate Un sistem medical absurd. Copiii mor din cauza bolilor de inimă, iar aparatura care le-ar putea salva vieţile e nefolosită

Un sistem medical absurd. Copiii mor din cauza bolilor de inimă, iar aparatura care le-ar putea salva vieţile e nefolosită

Un sistem medical absurd. Copiii mor din cauza bolilor de inimă, iar aparatura care le-ar putea salva vieţile e nefolosită
Sursa foto: Foto:health.howstuffworks.com
13 Mar 2012   •   11:54

Absurditatea sistemului sanitar din România costă vieţi. Secţia de chirurgie cardiacă pediatrică de la Marie Curie, o investiţie de 3,5 milioane de euro, stă nefolosită de un an de zile. Pacienţi există, aparatură la fel, problema e că nu sunt suficienţi medici care să vrea să lucreze acolo. Iar problema, ca de fiecare dată, este lipsa banilor.

Secţia de cardiochirurgie de la Marie Curie este în acest moment un muzeu. Aparatură de milioane de euro este nefolosită de un an de zile. Asta în timp ce anual sute de copii români bolnavi de inimă mor. Cinci s-au stins în primele opt săptămâni ale anului, doar în Bucureşti.

Ministerul de Finanţe nu a prevăzut însă fonduri pentru aceste posturi. Prin urmare, părinţii copiilor bolnavi se văd nevoiţi să apeleze la clinici din Italia, Germania sau la Viena. Aşa că aparatura, cumpărată cu bani de la Minsiterul Sănătăţii dar şi din donaţii, nu poate fi folosită pentru a salva vieţi. 



Situaţia devine şi mai absurdă în condiţiile în care, pentru fiecare copil operat în străinătate cu formularul E 112, statul român plăteşte 20.000 de euro.

Anual, în România, se nasc 1.500 de copii cu probleme la inimă. Majoritatea ar putea avea o viaţă normală, dacă ar fi operaţi, în primele zile de la naştere. Cifrele arată însă că acest lucru nu se întâmplă.

În România ultimilor 20 de ani, au murit 20.000 de copii cu malformaţii cardiace. La noi în ţară sunt opt centre unde se fac operaţii pe cord şi numai două unde medicii pot opera şi copii.


×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close