Antena 3 CNN Actualitate Unde se află Ioan Niculae. Familia afaceristului, mesaj de ultimă oră pentru Antena 3

Unde se află Ioan Niculae. Familia afaceristului, mesaj de ultimă oră pentru Antena 3

Omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat, joi, la cinci ani de închisoare cu executare, nu a fost găsit acasă de polițiștii care au ajuns la vila sa din Zimnicea. Drept urmare, va fi emis un mandat de urmărire națională întâi, urmând ca probabil, în cazul în care nu va fi găsit pe teritoriul României, să fie emis și un mandat de urmărire internațională.

Unde se află Ioan Niculae. Familia afaceristului, mesaj de ultimă oră pentru Antena 3
de Gabriel Dano    |    18 Feb 2021   •   21:44

"Din informațiile pe care eu le am, Ioan Niculae se află în drum spre România. În urmă cu puțin timp, am luat legătura cu soția domnului Ioan Niculae, cu doamna Nicoleta Niculae. Dânsa mi-a spus că soțul său nu a fugit, a plecat la finele săptămânii trecute la Milano, la clinica unde face un tratament pentru apneea severă pe care a căptătat-o după infecție cu COVID pe care a avut-o.

Doamna Niculae mi-a mai spus că Ioan Niculae a aflat imediat, astăzi, de decizia de condamnare și a decis să-și facă externarea și să vină spre România. Acum, conform declarație doamnei Niculae, acesta va fi așteptat la aeroport și de acolo va fi încarcerat direct, fără a mai trece pe acasă, pentru că dânsa mi-a spus că a vorbit cu Poliția, oamenii legii știu deja, deci urmează să îl aștepte la aeroport. Înțeleg că în valiză are totuși haine de schimb și ce mai avea dânsul când a plecat în Italia", a spus Adina Anghelescu, în exclusivitate la Sinteza Zilei.

Ioan Niculae a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Omul de afaceri Ioan Niculae, condamnat, joi, la cinci ani de închisoare cu executare, este de negăsit. Polițiștii care au ajuns la vila sa din Zimnicea au constat faptul că Ioan Niculae nu se afla acolo.

Drept urmare, va fi emis un mandat de urmărire națională întâi, urmând ca probabil, în cazul în care nu va fi găsit pe teritoriul României, să fie emis și un mandat de urmărire internațională.

"La unul dintre termene, avocatul lui Ioan Niculae spunea că se află la tratament în Italia. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care el nu s-a mai prezentat la ultimele două termene. Cert este că acum o săptămână și jumătate, în emisiunea Cătălinei Porumbel, omul de afaceri spunea că ar fi în România, că așteaptă sentința, că totul este în regulă.

Unde este exact în acest moment Ioan Niculae nu știm, nu știu nici polițiștii. Va fi foarte interesantă căutarea pentru că, spre exemplu,ultimul căutat, Paul Lambrino, nu este găsit nici în acest moment. Drept urmare cred că în orele următoare ne vom lămuri dacă se află pe teritoriul României sau se află pe teritoriul Italiei sau al altui stat", a spus Ana Maria Bujor, senior editor Antena 3, la Subiectiv.
Ioan Niculae a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare. Decizia dată de magistrații Curți de Apel este definitivă. În plus, instanța i-a interzis lui Ioan Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.

"Decizia a fost dată în urmă cu doar câteva minute astfel că se aștepta pronunțarea de mai bine de trei săptămâni. Curtea de Apel va emite mandatul de executare care va ajunge la Poliție de unde se va pune în executare. Din informațiile pe care le avem, Ioan Nicula ar fi în țară, drept urmare cel mai probabil polițiștii se vor duce la el acasă, asta în cazul în care nu va decide el să se predea", a spus Ana Bujor, senior editor Antena 3.

Procurorul DNA ceruse la sfârșitul lunii ianuarie o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și la spălarea banilor, adică o pedeapsă ce putea ajunge până la 12 ani, raportată la Codul Penal anterior.

Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat în 2018 în acest dosar de Tribunalul Bucureşti, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

Procurorii au susținut, în rechizitoriul întocmit, că în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

„Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susținut procurorii, potrivit g4media.ro.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

De asemenea, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, ar fi inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

 

×
Parteneri
Românii cu copii pot primi un salariu în plus, de 2.000 de lei, lunar
x close