Antena 3 CNN Actualitate ?Unire? între români şi unguri: zonă metropolitană la Oradea-Debreţin

?Unire? între români şi unguri: zonă metropolitană la Oradea-Debreţin

?Unire? între români şi unguri: zonă metropolitană la Oradea-Debreţin
17 Apr 2008   •   12:49

Administraţiile locale din Oradea şi Debreţin (Ungaria), pun la cale o strategie de dezvoltare comună a celor două oraşe. Proiectul ?Oradea-Debreţin, aglomerare urbană - 2020? vizează realizarea unei mari comunităţi capabile să atragă investiţii şi turişti. ?Căutăm domenii în care avem ce să oferim unul celuilalt, în care să ne sprijinim reciproc?, a declarat viceprimarul din Oradea, Rozalia Biro, pentru Adevărul.

Viitoarea metropolă ar putea cuprinde, până în 2020, 700.000 de locuitori şi şi-ar putea începe dezvoltarea pe mai multe domenii, precum ?turismul, educaţia, viaţa culturală, serviciile medicale şi serviciile sociale?. Proiectul este privit cu ochi buni. Mai ales de partea română direct implicată. Conform unui sondaj de opinie realizate de universităţile celor două oraşe în rândul studenţilor şi persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani, 66% din orădeni şi 51% din locuitorii Debreţinului susţin ideea.

Orădenii cred că acest proiect i-ar putea ajuta să treacă peste problemele de birocraţie pe care le întâmpină când au de rezolvat probleme cetăţeneşti, dar şi peste marile dificultăţi în procurarea unei locuinţe confortabile. ?În decurs de o lună, va fi realizată pagina de internet a proiectului cu informaţii legate de cele două comunităţi. Vor fi disponibile detalii privind taxele şi impozitele din Oradea şi Debreţin, posibilităţi de investiţii, programe culturale, lista IMM-urilor, a serviciilor medicale şi sociale oferite de cele două oraşe?, a mai precizat viceprimarul Oradei pentru Adevărul.

Foto: Adevărul

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close