Antena 3 CNN Actualitate UPDATE. Chevron şi-a SUSPENDAT activitatea de la Pungeşti, în urma VIOLENŢELOR

UPDATE. Chevron şi-a SUSPENDAT activitatea de la Pungeşti, în urma VIOLENŢELOR

UPDATE. Chevron şi-a SUSPENDAT activitatea de la Pungeşti, în urma VIOLENŢELOR
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Dec 2013   •   13:24
UPDATE: Chevron a trimis un comunicat în care îşi exprimă poziţia oficială şi anunţă suspendarea activităţilor la Siliştea.

"Chevron confirma astazi suspendarea activitatilor in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a activitatii protestatarilor. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu aprobarile pe baza carora operam si in siguranta, insa acest lucru nu a fost posibil astazi. Respectam dreptul oamenilor de a-si exprima opiniile, insa credem ca acesta trebuie exercitat in limitele legii."
 
"Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale. Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea. Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza carora operam", se arată în comunicatul Chevron.

-----------
 
UPDATE: Protestatarii de la Pungeşti au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.
Jandarmii care se aflau deja la locul desfăşurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care şi-au dus la îndeplinire intenţia de a pune la pământ gardurile.
Ulterior, manifestanţii s-au retras în zona proprietăţii private pe care s-au aflat la începutul protestului.
Între timp, în zonă au ajuns alţi o sută de jandarmi echipaţi cu unifiorme de luptă, scuturi şi bastoane şi cu căşti pe cap. Aceştia au făcut un zid de-a lungul şoselei, în faţa protestatrilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn.

-----------

Circa 400 de persoane protestează, sâmbătă la prânz, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui, la ora transmiterii ştirii manifestanţii aruncând cu pietre şi vrând să dărâme gardurile companiei.
Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe ale ţării precum Iaşi, Bucureşti, Bbraşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în ccesiune de către Chevron, conform Mediafax.
Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: "Jandermeria apără hoţia", "Jos Guvernul", "Trădătorii", "Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm". 
La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron.
La ora transmiterii acestei ştiri, oamenii au început să tragă de gardurile împrejumuitoare reuşind să le dărâme într-un sector. Firma de pază intervine în zonă, manifestanţii fiind scoşi de pe proprietatea Chevron.
În zonă sunt aproximativ o sută de jandarmi şi poliţişti, care însă nu au intervenit până în prezent. 
Pănă acum, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre şi să dărâme gardurile proprietăţii Chevron, fapte care se petrec şi la ora transmiterii acestei ştiri.
 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close