UPDATE. Imagini cu îmbrâncelile de la Pungeşti: localnici, luaţi pe sus de jandarmi. Jandameria: Am aplicat legea. Şeful Jandarmeriei: Şase dosare penale şi o amendă după incidente

de M.Z.    |    02 Dec 2013   •   15:20
UPDATE. Imagini cu îmbrâncelile de la Pungeşti: localnici, luaţi pe sus de jandarmi. Jandameria: Am aplicat legea. Şeful Jandarmeriei: Şase dosare penale şi o amendă după incidente Foto: captura Antena 3
Update 15.20 - Cele şapte persoane ridicate de jandarmi, luni dimineaţă, în timpul protestelor de la Pungeşti şi duse la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui, unde au fost întocmite dosare penale, au revenit în zonă, în jurul orei 14, şi susţin că nu vor renunţa la manifestaţii, potrivit Mediafax.
 
Cele şapte persoane care au fost audiate la sediul Poliţiei Vaslui au spus că li s-au întocmit dosare penale pentru blocarea drumului judeţean Vaslui-Gârceni în momentul în care jandarmii şi utilajele Chevron au intrat în comuna Pungeşti pentru a ajunge în zona unde compania petrolieră deţine în concesiune un teren pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.
 
În plus, unuia dintre protestatari i-a fost întocmit dosar penal şi pentru distrugere, după ce a spart un geam al unei maşini a Jandarmeriei.
 
"În momentul în care jandarmii au ajuns în zona localităţii Siliştea, oamenii au ieşit în drum pentru a nu permite utilajelor Chevron să treacă prin zonă. Eu am reuşit să mă prind cu mâinile de bara de protecţie a unei maşini de Jandarmerie, moment în care am fost trasă şi târâtă de către jandarmi, după care am fost urcată într-o dubă de intervenţie. În acel timp, haina pe care o aveam pe mine mi-a venit pe ochi, astfel încât am simţit că mă sufoc. În consecinţă, am început să mă zbat puţin şi în acel moment presupun că am spart geamul de la duba Jadarmeriei", a declarat unul dintre liderii protestarilor de la Pungeşti, Zîna Domintean.
 
Cele şapte persoane care au revenit în zona unde au loc protestele susţin că nu vor renunţa la manifestaţii, fiind "doar o bătălie pierdută, nu şi războiul". 
 
La ora transmiterii acestei ştiri, drumul Judeţean Vaslui - Gârceni este în continuare blocat la ieşirea din localitatea Siliştea, iar aproximativ 50 de localnici, dar şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale de protecţie a mediului protestează în faţa gardului de protecţie montat de Jandarmerie de-a latul şoselei. Manifestanţii huiduie de fiecare dată când o maşină a Jandarmeriei intră sau iese din zona de protecţie.
 
Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat că în urma incidentelor de la Pungeşti şapte persoane au fost duse la Poliţie, o persoană a fost amendată cu 500 de lei, în timp ce pentru alte şase au fost întocmite dosare penale, pentru blocarea intenţionată a unui drum.
 
Update 14.45 - Premierul Victor Ponta este de părere că autorităţile nu au făcut altceva decât să aplice legea la Pungeşti, într-un caz în care o proprietate privată fusese ocupată fără drept.

"Jandarmii au procedat corect" în cazul scandalului de la Pungeşti, a declarat, luni, prim-ministrul Victor Ponta. 

"Cred că România poate fi o ţară democratică şi puternică dacă toţi respectăm legile şi dacă nu acceptăm - şi nu vom accepta - ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron îşi pun gard, îşi păzesc o proprietate privată. Şi dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această ţară, chiar şi de terenul de la Nana, tot la fel procedam, şi anume dacă veneau nişte oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam forţele statului ca să aplice legea", a spus Ponta.


Update 14.17
 - Urmăriţi, în videoul de mai jos, imagini cu îmbrâncelile de la Pungeşti, dintre localnici şi jandarmi.


Update 12.21 - Jandarmeria spune că nu a folosit forţa pentru a calma spiritele la Pungeşti. Mai mult, un jandarm ar fi fost rănit de localnici. 
 
Un număr de 250 de jandarmi sunt mobilizaţi în zona Pungeşti (Vaslui), a declarat, luni, şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, afirmând că "în niciun moment" jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare împotriva protestatarilor.
 
Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei.
 
El a spus că unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alţii au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiţii, oamenii "au fost ridicaţi" de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru a fi identificaţi, a mai spus Olaru.
 
Potrivit acestuia, aceeaşi persoană care a protestat şi în 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costică Spiridon, a blocat drumul cu maşina personală, apoi şi-a abandonat acolo autoturismul.
 
"A fost îndepărtată maşina de pe carosabil, iar bărbatul a fost dus la sediul Poliţiei, ulterior el ajungând la spital din cauza unor probleme de sănătate mai vechi", a mai spus şeful Jandarmeriei Române.
 
_______________________________________
 
Ştirea iniţială 08.46

Spiritele s-au încins la Pungeşti, unde Chevron a reluat explorarea gazelor de şist. Trei persoane au avut nevoie de intervenţia medicilor, iar şapte oameni au fost reţinuţi.

Doi localnici din Pungeşti, care au avut nevoie de intervenţia medicilor în urma conflictului cu jandarmii în cazul Pungeşti, au fost transportaţi la Spitalul Judeţean din Vaslui. 
 
O a treia persoană rănită în conflict, un jandarm, nu a fost transferat la spital.
 
Unul dintre cei doi localnici a leşinat în urma unui atac de panică, iar cel de-al doilea protestatar dus la spital a acuzat dureri în piept, având contuzie toracică, a spus luni, la Antena 3, medicul Carmen Stratulat, şef la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) Vaslui. 

Potrivit doctorului, starea răniţilor este stabilă, iar ei nu prezintă urme care să arate că ar fi fost împinşi de jandarmi, aşa cum au spus protestatarii.


Şapte protestatari din Pungeşti, săltaţi de jandarmi şi duşi la audieri

Oficialii jandarmeriei susţin că în timpul incidentelor din această dimineaţă de la Pungeşti, localnicii au atacat cu pietre echipajele de jandarmi. O maşină a jandarmeriei s-a ales cu geamul spart. Şapte dintre protestatari au fost săltaţi de jandarmi şi duşi la audieri.

De cealaltă parte, aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti reclamă intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, oamenii spunând că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri.

Luni dimineaţă, drumul judeţean Vaslui-Gârceni era blocat în totalitate de Jandarmerie, la ieşirea din localitatea Siliştea, unde Chevron are concesionat terenul pe care ar urma să îşi aplaseze sonda de explorare a gazelor de şist, astfel că nu se poate ajunge la tabăra de corturi în care stau protestatarii.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Drăgan, a declarat că "misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungeşti" şi că în timpul deplasării jandarmilor în zonă aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, şapte dintre acestea fiind ridicate şi duse la Poliţie.

 
"Peste 100 de persoane au blocat drumul judeţen şi au avut un comportament ostil, iar jandarmii au acţionat pentru deblocarea căii de acces. Şapte persoane au fost duse la Poliţia Vaslui. Este normal ca jandarmii să acţioneze pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, fiind o zonă specială", a afirmat Irina Drăgan.
 
Totodată, reprezentanţii Jandarmeriei spun că o maşină a instituţiei a fost avariată de protestatari.
 
"Pe timpul deplasării jandarmilor spre localitatea Siliştea, un grup de aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean din localitate, fiind necesară intervenţia jandarmilor în vederea deblocării căii de acces. Persoanele în cauză au avut un comportament ostil la adreasa forţelor de ordine, pe timpul acţiunii pentru deblocarea căii de acces un autovehicul al Jandarmeriei fiind avariat. Şapte persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Judeţene Vaslui în vederea identificării acestora şi stabilirea condiţiilor în care s-au produs evenimentele în care aceştia au fost implicaţi. Activitatea Jandarmeriei se ve desfăşura în continuare în conformitate cu atribuţiile legale, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, acţionându-se totodată cu fermitate şi echidistanţă împotriva oricăror încălcări ale legii", se precizează într-un comunicat de presă transmis de Jandarmerie, potrivit Mediafax.

 
Localnicii care stau în tabără susţin că luni dimineaţă, în jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe unii dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane.
 
Ulterior, în zonă au ajuns zeci de localnici, chemaţi de oamenii din tabără, care susţin că jandarmii au continuat să intervină în forţă, obligându-i să părăsească zona.
 
O parte din protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine, iar în acest timp în zonă ar fi fost aduse mai multe utilaje ale Chevron. 

 
Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
 
Au urmat proteste ale localnicilor, iar Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

 

Parteneri
x close