Antena 3 CNN Actualitate Urmează un an greu pentru fumători. 2009 aduce legi drastice împotriva fumatului

Urmează un an greu pentru fumători. 2009 aduce legi drastice împotriva fumatului

Urmează un an greu pentru fumători. 2009 aduce legi drastice împotriva fumatului
31 Dec 2008   •   11:26

Anul care vine aduce din nou legi drastice pentru fumători şi pentru patronii de localuri. De mâine, restaurantele şi barurile vor fi obligate să delimiteze clar zona pentru fumători, iar acest spaţiu nu trebuie să fie traversat şi de restul clienţilor. Amenzile în cazul încălcării legii se pot ridica până la 50 de milioane de lei vechi.
Oficiul pentru Protecţia Consumatorului se pregăteşte deja de controale. Între timp, nenumăraţi patroni se gândesc să-şi declare localurile destinate doar fumătorilor, de teamă să nu-şi piardă clienţii.
Noua legislaţie, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, stabileşte reguli foarte dure pentru fumători. La serviciu, camerele pentru fumat care existau şi până acum vor trebui reamenajate.Sistemele de ventilaţie, scrumierele şi extinctoarele sunt obligatorii de acum înainte. Mai mult, camerele trebuie să aibă indicatoare care să avertizeze despre destinaţia spaţiului respectiv.
Aceleaşi reguli sunt valabile şi în privinţa barurilor, restaurantelor sau a discotecilor. În plus, patronii localurilor vor fi obligaţi să pună la dispoziţia nefumătorilor 50 la sută din suprafaţa destinată clienţilor.
Totodată, spaţiul pentru fumători nu trebuie să mai fie zonă de tranzit. Cei care nu respectă noile reguli sunt pasibili de amenzi mult mai mari decât până acum.
În România, fumatul a fost restricţionat în locurile publice încă din 2002, când firmele şi restaurantele au fost obligate să amenajeze locuri speciale pentru fumători. Fumatul în trenuri a fost interzis de la 1 septembrie 2006.
Reguli dure pentru fumători sunt şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană.În 80% dintre statele comunitare, fumatul în locurile publice, inclusiv în restaurante, spitale, şcoli sau clădiri administrative, este interzis cu desăvârşire. Drepturile nefumătorilor sunt protejate în mod special. Legi draconice antifumat au intrat în vigoare, începând cu 2007, în Marea Britanie şi Scoţia.

Antena3

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close