Antena 3 CNN Actualitate Ustensile refolosite chiar şi de 10 ori, la Insititutul de Boli Cardio Vasculare din Timişoara (VIDEO)

Ustensile refolosite chiar şi de 10 ori, la Insititutul de Boli Cardio Vasculare din Timişoara (VIDEO)

Ustensile refolosite chiar şi de 10 ori, la Insititutul de Boli Cardio Vasculare din Timişoara (VIDEO)
23 Sep 2009   •   18:00

Seringi, catetere ori alte ustensile pentru intervenţiile pe cord deschis, spălate într-o chiuvetă şi apoi puse la uscat într-un lighean. Vorbim despre instrumetar de unică folosinţă resterilizat şi refolosit chiar şi de 10 ori la Insititutul de Boli Cardio Vasculare din Timişoara.

Şocanta descoperire a fost făcută de jurnaliştii de la Academia Caţavencu, care au reuşit să pătrundă cu o cameră ascunsă în spitalul cu pricina.

Înregistrarea arată cum ustensilele de unică folosinţă, utilizate pentru intervenţiile pe cord deschis, sunt spălate într-o chiuvetă şi apoi puse la uscat într-un lighean. După ce sunt... aproape resterilizate, materialele de unică folosinţă sunt reambalate.

Unul dintre chirurgii Institutului de Boli Cardio Vasculare din Timişoara confirmă că unele materiale se refolosesc şi de zece ori. Mai mult, acesta spune că sterilizarea nu e completă, mai ales că aceste materiale sunt din plastic.

"Practic, pe catetere rămân particule de sânge, nu pot fi curăţate impecabil", a afirmat medicul.

Conducerea Institutului recunoaşte că materialele sunt spălate bine, dar nu pentru a fi refolosite, ci... aruncate.



Reprezentanţii Institutului de Boli Cardio Vasculare din Timişoara mai susţin că prioritatea o reprezintă introducerea cât mai rapidă a pacientului în sala de operaţie, indiferent de riscuri.

Medicii care refuză să lucreze în astfel de condiţii riscă să rămână fără loc de muncă. Pacienţii au şi ei de ales... Fie acceptă să fie operaţi pe cord deschis cu materiale de unică folosinţă refolosite, fie şi le cumpără singuri.

Conducerea Institutului din Timişoara spune că va demara o anchetă internă, însă nu pentru a afla dacă într-adevăr materialele de unică folosinţă se resterilizează, ci pentru a-l identifica pe medicul care a filmat şi a făcut publice imaginile.


Antena 3



×
Subiecte în articol: Timisoara
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close