Antena 3 CNN Actualitate Va fi jale! Temperaturile prognozate pentru iulie și august

Va fi jale! Temperaturile prognozate pentru iulie și august

Va fi jale! Temperaturile prognozate pentru iulie și august
25 Iun 2017   •   14:50

Ultimele două luni de vară se anunţă extrem de călduroase şi cu precipitaţii deficitare în majoritate zonelor ţării, în timp ce pentru luna septembrie valorile termice vor continua să fie mai ridicate decât norma climatologică, se arată în prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul iulie - septembrie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul şi vestul ţării. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 24 de grade Celsius în Oltenia şi Muntenia, de până la 21 de grade Celsius, în Banat, Dobrogea şi Moldova, respectiv de până la 22 de grade Celsius, în Crişana.

De asemenea, în a doua lună de vară, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în toată ţara. Deficitul cel mai pronunţat se va înregistra în sudul, sud-estul şi estul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 77,8 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Moldova (până la 112 l/mp), Banat şi Maramureş (de până la 102 l/mp), în Transilvania şi Oltenia (până la 100 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 59 l/mp).

Pentru luna august, meteorologii estimează temperaturi medii lunare care se vor menţine peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării şi vor fi apropiate de normal în rest. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 19,7 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureş şi Transilvania (între 16 şi 20 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 23 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova şi Banat.

Sursa: observator.tv.

×
Subiecte în articol: meteo iulie august
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close