Acest vaccin ar putea oferi imunitate de durată mai lungă decât serurile actuale.
Compania Emergex a primit undă verde de la autoritatea elvețiană a medicamentelor pentru a efectua teste inițiale la Lausanne.
Astfel, 26 de persoane ce vor primi, începând cu 3 ianuarie, o doză mare și una mică din vaccinul experimental. Rezultatele interimare ale studiului sunt așteptate în iunie.
Beatrice Mahler: "Reduce frica de ac şi aduce un risc scăzut de reacţii alergice"
Beatrice Mahler, Manager Institutul Marius Nasta, a vorbit, miercuri, în exclusivitate la Antena 3, noul vaccin anti-COVID, care va fi aplicat sub formă de plasture.
"Mi se pare important modul în care tehnologia aduce plus valoare nevoii noastre de a descoperi soluții noi pentru diverse categorii de persoane, pentru că această nouă tehnologie care este prezentă, sau care va fi testată odată cu acest vaccin, practic reduce frica de ac, ceea ce observăm că este prezentă la o mare parte din populație, și aduce un risc scăzut de reacții alergice, pentru că folosește o tehnologie nouă și nu induce formarea de anticorpi și favorizarea pentru anumite categorii de persoane, a unor reacții, a unor boli autoimune", a precizat Beatrice Mahler la Antena 3.
Cum va funcţiona noul vaccin anti-COVID-19
Vaccinurile primesc celulele T pentru a elimina rapid celulele infectate din organism după infectare, prevenind astfel replicarea virală și boala. În timp ce anticorpii produși de actualele vaccinuri COVID-19 se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Celelalte vaccinuri, cum ar fi vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford University, produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T, dar într-o măsură mai mică.
Robin Cohen, directorul comercial al companiei, a declarat: „Este prima dată când un organism de reglementare a aprobat un vaccin împotriva COVID-19 pentru a intra în studii clinice al căror singur scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns cu anticorpi și Celulele T caută celule infectate și le omoară.”
Folosind analogia unui asteroid care lovește o planetă, el a explicat: „Virusul este asteroidul: trage în planetă și un cod viral, o semnătură pentru acel virus, este afișat rapid pe toată suprafața. Aceste semnături sunt citite de celulele T ca străine, iar celulele T ucid celula înainte de a putea produce noi viruși vii.”
Vaccinurile actuale împotriva COVID-19 provoacă în principal un răspuns de anticorpi care scade în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de vaccinuri de rapel pentru a menține protecția împotriva virusului. Vaccinul Emergex funcționează diferit, ucigând rapid celulele infectate. Aceasta înseamnă că ar putea oferi o imunitate de lungă durată – posibil timp de zeci de ani – și ar putea fi, de asemenea, mai bun în lupta împotriva mutațiilor virusului, a spus Cohen, potrivit The Guardian.