Antena 3 CNN Actualitate Vaccinarea celor cu boli autoimune se face când boala nu e în puseu evolutiv. Dr. Radu Țincu: ”Să consulte specialistul”

Vaccinarea celor cu boli autoimune se face când boala nu e în puseu evolutiv. Dr. Radu Țincu: ”Să consulte specialistul”

Pacienții care suferă de boli autoimune nu știu nici acum, în plin val 4, dacă este sigur, medical vorbind, să se vaccineze anti-COVID. Toxicologul Radu Țincu ne spune ce e necesar să știe toti pacienții care suferă de o boală autoimună și care vor să meargă mâine la vaccin, dar nu sunt siguri.

Vaccinarea celor cu boli autoimune se face când boala nu e în puseu evolutiv. Dr. Radu Țincu: ”Să consulte specialistul”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    27 Oct 2021   •   14:40

Cea mai mare curiozitate a momentului este "de ce nu se vaccinează românii?". Pe lângă incapacitatea autorităților de a construi o campanie de comunicare eficientă adresată publicului larg, pe problemele specifice ale acestora, Antena 3 a remarcat faptul că mulți dintre cei care nu s-au vaccinat au temeri legate de efectele vaccinului, temeri de natură medicală, şi nu conspiraţii.

Ne-am propus să confruntăm aceste temeri și să răspundem, cu ajutorul specialiștilor, acelor întrebări care până acum nu au primit un răspuns.

De această dată, vorbim despre teama față de vaccinul anti-COVID a pacienților care suferă de boli autoimune.

Medicul toxicolog Radu Țincu, a dezbătut, în exclusivitate la Antena 3, acest subiect.

”Se tem în primul rând pentru că au senzația că vaccinarea le va agrava evoluția bolii autoimune, însă oamenii trebuie să înțeleagă, în primul rând, ce este o boală autoimună. Este o boală în care în organism apar anticorpi împotriva unor structuri ale probio organismului. Ce face vaccinul? Produce anticorpi împotriva proteinei de suprafață a virusului SARS-coV-2. Deci cele două elemente nu au nicio legătură.

Înainte de vaccin, cei cu boli autoimune trebuie să consulte specialistul

Faptul că dezvoltăm anticorpi împotriva virusului SARS-coV-2 nu poate agrava evoluția bolii autoimune. (...) Există mai multe recomandări internaționale cu privire la siguranța vaccinări persoanelor cu boli autoimune. În schimb, ceea ce se pune în discuție este dacă nu cumva tratamentul imunomodulator, pe care mulți dintre acești pacienți îl primesc, ar putea să afecteze răspunsul imunitar, adică să nu producă o cantitate suficientă de anticorpi care să îi protejeze împotriva SARS-coV-2.

Cred că din această perspectivă ar trebui văzută administrarea vaccinului și dacă e posibil să aibă o discuție cu medicul specialist care a recomandat tratamentul imunomodulator, pentru a alege momentul optim în care să își administreze vaccinul, astfel încât efectele să fie maximale. Nu stabilizarea bolii reprezintă indicația, ci mai de grabă tipul de medicamente. Dacă medicul care a prescris aceste medicamente le spune că ele sunt imunosupresoare, adică suprimă imunitatea sistemului imun, asta înseamnă că vaccinarea nu va avea efectul scontat.

(...) E nevoie de o discuție cu medicul de specialitate, pentru că este posibil, spre exemplu, dacă boala se stabilizează, să aibă o perioadă în care nu primesc imunosupresoare și să poată fi vaccinați. Pacienții care s-au vindecat de COVID-19 cu siguranță au imunitate post-COVID, nu există niciun studiu care să ne spună că administrarea de vaccin, după ce s-au vindecat, afectează boala autoimună sau influențează în vreun fel evoluția acesteia. Ei se pot imuniza imediat după ce s-au vindecat de COVID-19 sau pot să mai aștepte o perioadă de timp. Cu cât nivelul de anticorpi după vindecare scade, cu atât răspunsul post-vaccinare este mai slab, deci recomadarea mea este ca acești pacienți care au trecut prin boală este să se imunizeze cât mai curând posibil”, a declarat la Antena 3 dr. Radu Țincu.

×
Subiecte în articol: boală autoimună Radu Țincu

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close