Antena 3 CNN Actualitate Românii, loviți de un val de scumpiri peste doar trei zile! Lista taxelor care vor crește de la 1 iulie

Românii, loviți de un val de scumpiri peste doar trei zile! Lista taxelor care vor crește de la 1 iulie

Val de majorări de prețuri peste români. Avem în exclusivitate lista cu majorările decise. Vorbim de creșteri de accize și TVA.

Românii, loviți de un val de scumpiri peste doar trei zile! Lista taxelor care vor crește de la 1 iulie
Sursa foto: pixabay
de Mădălina Mihalache    |    27 Iun 2022   •   13:37

TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi catering, dar și pentru serviciile de cazare în cadrul regimului hotelier. 

Totodată, TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru produsele care conțin zahăr.  

Important de subliniat este faptul că această creștere a taxelor și accizelor se va aplica de la 1 iulie și nu de anul viitor.  

Impozitarea dividendelor 

Impozitul va crește de la 5% la 8% începând cu 1 ianuarie 2023, iar scutirile pentru companiile de stat și fondurile de pensii private vor fi eliminate. 

Accizele la alcool se majorează cu 20% iar accizele la țigarete se modifică cu o creștere lineară de 31 de lei pe an. La tutun încălzit are loc o schimbare mai amplă, respectiv o creștere graduală a ponderii accizei la tutun încălzit în acciza la țigarete care ajunge la 50% în anul 2024. 

Accizele la tutun astfel majorate vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022, având acordul industriei în acest sens si ținând cont de faptul că, în anul 2022, nu s-a operat nicio majorare a acestor accize. 

TVA la locuințe de 5% 

Se menține cota redusă de TVA de 5% doar pentru o locuință și doar până la plafonul de 450.000 lei. 

Impozit pe tranzacțiile imobiliare la persoane fizice 

Se exclude deducerea de 450.000 lei pe fiecare imobil vândut și se trece la impozitarea de 1% sau 3%. 

Despre aceste măsuri se discuta de săptămâni întregi, dar nu a fost luată nicio decizie din cauza neînțelegerilor dintre PSD si PNL.  

Taxa aplicata multinaționalelor, introducerea impozitului progresiv, supraimpozitarea pensiilor speciale și a celor cu venituri mai mari decât indemnizația președintelui, toate sunt măsuri propuse de PSD și respinse de PNL.  

De asemenea, măsura luată pentru sprijinul românilor în fata prețurilor care au explodat la carburant, de a deconta doar 50 de bani pe litru, a generat un alt motiv de scandal. PSD s-a delimitat de măsura anunțată de Nicolae Ciuca public și care ar trebui sa intre în vigoare de la 1 iulie.  

×
Subiecte în articol: taxe impozite
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close