Antena 3 CNN Actualitate Un român care trăia pe străzi în Italia i-a impresionat pe localnici şi a primit o locuinţă de la autorităţi. Gestul făcut de Valentin

Un român care trăia pe străzi în Italia i-a impresionat pe localnici şi a primit o locuinţă de la autorităţi. Gestul făcut de Valentin

A dormit ani de zile pe străzi, în Italia, dar greutăţile vieţii nu i-au atenuat simţul civic. Acum, Valentin are, în sfârșit, o locuință în care să-și petreacă iarna friguroasă.

Un român care trăia pe străzi în Italia i-a impresionat pe localnici şi a primit o locuinţă de la autorităţi. Gestul făcut de Valentin
de Georgiana Adam    |    27 Noi 2020   •   12:45

Presa italiană a relatat recent cazul românului Valentin Săraru, care trăia pe străzi în orașul italian Fabriano, în provincia Ancona, şi care, în virtutea unui simț civic foarte dezvoltat, a efectuat o muncă pe care erau plătiţi s-o facă angajaţii municipalităţii.

Aceştia şi-au neglijat, însă, atribuţiile iar românul a decis să cureţe, în locul lor, statuia unei notabilităţi locale care devenise, pur şi simplu, invizibilă din cauza murdăriei şi vegetaţiei crescute în jur.

"Valentin Săraru, românul fără adăpost în vârstă de 48 de ani care de ani de zile frecventează orașul, este cel care a lustruit bustul de marmură al personajului istoric din secolul 19, originar din Fabriano, care a ajuns să fie ministrul Poștei, bust care se află în Parcul Pisana", a scris publicația Il Resto del Carlino, citată de stiridiaspora.ro.

Personajul istoric menţionat de publicaţia italiană este Enrico Stelluti Scala, fost primar al localităţii.

Voluntar la curăţenia parcurilor, ajutat de localnici cu produse de bază

"Am muncit câteva zile, dar rezultatul a fost satisfăcător în cele din urmă. Am aflat despre această persoană și ce a însemnat pentru locuitorii din Fabriano la acea vreme. Istoria trebuie omagiată și respectată, nu trebuie să se degradeze", le-a spus Valentin jurnaliștilor italieni, care l-au fotografiat alături de statuie.

Românul nu este la primul gest de acest fel. El a colaborat adesea cu alte persoane care fac voluntariat pentru curățarea orașului.

"Lucrez cu o echipă de voluntari care îmi lasă saci pe care să-i umplu. În fiecare zi curăț parcul Giardini della Pisana de frunze și de mizerie", spune Valentin.

Până la atribuirea locuinţei, el a trăit chiar în parc, într-o fostă căsuță de joacă din lemn pentru copii.

Valentin vrea să-şi ia o slujbă pentru le mulţumi, astfel, celor care i-au acordat încrederea

"Am un aragaz mic pe care-mi pregătesc ceva cald de mâncare și trebuie să le mulțumesc unor rezidenți din zonă care îmi donează bunuri de primă necesitate", povesteşte românul.

În cadrul programului "De pe stradă, în casă", el a primit, prin eforturile municipalităţii, o locuinţă temporară în Attiggio, în apropierea bisericii din localitate.

"După 13 ani de trăit în Italia, în sfârșit voi putea petrece prima iarnă într-un apartament pus în întregime la dispoziția mea", şi-a exprimat el satisfacţia

Scăpat temporar de grija unui acoperiş deasupra capului, Valentin Săraru spune că va continua să lucreze cu voluntarii care se ocupă de curăţenie însă doreşte să îşi ia şi o slujbă permanentă, motiv pentru care intenţionează să urmeze un curs de calificare.

El spune că vrea să răsplătească astfel încrederea celor care i-au oferit o şansă.

×
Subiecte în articol: Valentin Săraru Fabriano statuie
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close