Antena 3 CNN Actualitate Dr. Valeriu Gheorghiță, mesaj în direct la Sinteza Zilei pentru cei 77.000 de români care s-au vaccinat cu doze AstraZeneca din lotul carantinat în Italia

Dr. Valeriu Gheorghiță, mesaj în direct la Sinteza Zilei pentru cei 77.000 de români care s-au vaccinat cu doze AstraZeneca din lotul carantinat în Italia

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, joi seară, la Sinteza Zilei, ce trebuie să facă persoanele care s-au vaccinat deja cu doze de AstraZeneca din lotul ABV 2856, carantinat în Italia după decesul mai multor persoane cărora li s-a administrat acest ser.

Dr. Valeriu Gheorghiță, mesaj în direct la Sinteza Zilei pentru cei 77.000 de români care s-au vaccinat cu doze AstraZeneca din lotul carantinat în Italia
de Adrian Iclozan    |    11 Mar 2021   •   23:55

Peste 77 de mii români au primit prima doză de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856. Acest lot este carantinat, de joi, și în România iar în procesul de vaccinare vor fi folosite în continuare doze AstraZeneca, dar din alte loturi.

Valeriu Gheorghiță: Stilul de viață rămâne același. Nu anticoagulante, nu antiagregante

"În primul rand, să nu intrăm panică! Cât timp sănătatea este bună, cât nu apar modificări cu simptome noi, oameni trebuie să fie liniștiți.

Nu există o recomandare particulară în acest caz.

Nu luăm anticoagulante, nici antiagregante (în condițiile în care decesele suspecte au avut legătură cu probleme de coagulare a sângelui, n.r.)
Stilul de viață rămâne același.

Luăm legătura cu medicul de familie la momentul în care apare o modificare în starea de sănătate, indiferent de natura ei", a spus medicul, în platou la Sinteza Zilei.

Gheorghiță estimează că este puțin probabil să se stabilească o relație de cauzalitate între decesele semnalate după vaccinarea cu AstraZeneca în Austria sau Italia și serul dezvoltat de compania anglo-suedeză.

Medicul militar a mai spus că, înainte de a lua decizia de a carantina (a scoate din uz) cele aproximativ 4.700 de doze rămase neadministrate în România din lotul ABV 2856, autoritățile medicale române au luat legătura cu cele austriece.

Valeriu Gheorghiță: Austriecii ne-au sfătuit să nu sistăm vaccinarea cu AstraZeneca

"I-am întrebat pe cei din Austria care este opinia lor. Au spus că nu recomandă sistarea vaccinării cu AstraZeneca. Ei au pus în carantină doar acel lot (ABV 5300, un alt lot decât cel semnalat în Italia, n.r.).

Nu am reușit să luăm legătura cu colegii din Italia (unde în urma vaccinării au fost semnalate patru decese, n.r.).

Decizia de suspendare în statele care au anunțat acest lucru este individuală, pentru fiecare stat european.

Agenția Europeană a Medicamentului spune că nu există indicii care să sugereze cauzalitate", a precizat el.

Gheorghiță a mai spus la Sinteza Zilei că în România populația se va putea vaccina cu serul Johnson & Johnson "foarte probabil" din a doua jumătate a lunii aprilie.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat de joi pentru utilizare în U.E.

Dr. Valeriu Gheorghiță, la Sinteza Zilei: Vaccinările cu AstraZeneca vor continua! Carantinăm doar dozele din lotul suspect

"Cei programați la rapel cu AstraZeneca vor fi injectați cu AstraZeneca, însă nu din lotul ABV 2856 semnalat în Italia. Cei care sunt programați mâine (vineri) la vaccin vor primi doza de vaccin AstraZeneca dintr-un alt lot, necarantinat", a precizat Gheorghiță.

"Decizia retragerii lotului semnalat în Italia este luată din maximă precauție. Chiar dacă în România nu există semnale care să indice o relație de cauzalitate, am decis să luăm aceeași decizie ca și Italia - carantinarea dozelor din acel lot.

Vreau să menținem nivelul de încedere în acest tip de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis azi (joi), în urma analizei experților, că nu există indicii ale unei relații de cauzalitate (între decese semnalate în țări din UE și administrarea vaccinului, n.r.)", a spus medicul, într-o intervenție telefonică.

Gheorghiță a mai adăugat că România nu a primit vaccin din lotul ABV 5300, din care au fost distribuite 1,6 milioane de doze în 17 state din Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă Sinteza Zilei
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close