Antena 3 CNN Actualitate Valul tropical de căldură aduce temperaturi de 37 de grade în România

Valul tropical de căldură aduce temperaturi de 37 de grade în România

Valul tropical de căldură aduce temperaturi de 37 de grade în România
23 Iun 2008   •   11:57

Săptămîna începe cu temperaturi ridicate. Autoritatea Naţională de Meteorologie prognozează până la 36 de grade celsius în sudul şi vestul ţării. Meteorologii anunţă că temperaturile vor creşte până miercuri la 37 de grade Celsius. În centrul oraşelor, aerul este irespirabil la amiază, iar în Capitală sunt deja peste 30 de grade.

Potrivit ANM, creşterea treptată a temperaturii este cauzată de un val de aer de origine tropicală. Deşi suntem abia la mijlocul lunii iunie, meteorologii spun că temperaturile atât de ridicate nu sunt un lucru neobişnuit.

Vremea din România se încadrează într-o tendinţă clară de încălzire care se manifestă şi în centrul şi sud-vestul Europei. În mai multe ţări, printre care Polonia, Cehia şi Ungaria, meteorologii au dat avertizări de cod portocaliu de caniculă. Ei au mai avertizat că valul de căldură se va menţine probabil, toată săptămâna.

Spania, Germania, Polonia, Cehia, Austria şi Ungaria sunt sub atenţionare de cod portocaliu de caniculă. Potrivit specialiştilor, un val de aer cald, dinspre nordul Africii, a dus la creşterea temperaturilor. Autorităţile din ţările vizate au avertizat deja populaţia să ia măsuri de precauţie, pentru a trece cu bine de această perioadă de caniculă. Specialiştii au anunţat că în Germania şi Polonia sunt aşteptate furtuni puternice, însă de scurtă durată. Aceleaşi fenomene se vor înregistra şi în centrul şi nordul Spaniei, în Austria, în special în vest şi în centru.

Săptămâna trecută, canicula a făcut ravagii în Cipru, unde mercurul din termometre a urcat până la 41 de grade Celsius, cu 6 grade mai mult decât media pentru această perioadă. Sute de pompieri au fost mobilizaţi pentru a stinge incendiile izbucnite în mai multe regiuni, din cauza căldurii. Şi autorităţile din Grecia sunt în stare de alertă, pentru a evita situaţia de anul trecut, când incendiile au devastat mii de hectare şi au făcut numeroase victime.

CITIŢI ŞI: VINE CANICULA! AVERTIZARE METEO COD GALBEN, ÎN ŞASE JUDEŢE ŞI ÎN BUCUREŞTI

Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu, şefa ANM, anunță ploi însemnate și frig, în mare parte din țară
x close